Η συνάντηση ανάμεσα στον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών και τον ακτιβιστή από το Χονγκ Κονγκ Τζόσουα Ουόνγκ έστειλε πολύ αρνητικά μηνύματα για τις διμερείς σχέσεις, δήλωσε σήμερα ο πρέσβης της Κίνας στη Γερμανία, ο οποίος πρόσθεσε πως το υπουργείο Εξωτερικών στο Πεκίνο κάλεσε σε τον Γερμανό πρέσβη για να του επιδώσει διαμαρτυρία.

Ο πρέσβης Γου Κεν είπε επίσης πως η Κίνα διαθέτει επαρκείς αποδείξεις σύμφωνα με τις οποίες ξένες δυνάμεις επενέβησαν στο Χονγκ Κονγκ στη διάρκεια των διαδηλώσεων και πως το Πεκίνο είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ μπορεί να φέρει σε πέρας τα καθήκοντά της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα, ο Τζόσουα Ουόνγκ, ηγέτης του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ, κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση να καταδικάσει δημόσια την αστυνομική βία και την κατάχρηση εξουσίας κατά τις διαδηλώσεις στην ημιαυτόνομη κινεζική περιφέρεια.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, ο Ουόνγκ είπε πως η Γερμανία πρέπει να σταματήσει να εξάγει αστυνομικό εξοπλισμό στο Χονγκ Κονγκ όσο συνεχίζονται οι διαδηλώσεις, καθώς αυτός χρησιμοποιείται εναντίον των διαδηλωτών. «Οι πράξεις μιλούν καλύτερα από τα λόγια», είπε.

Ο Ουόνγκ ζήτησε επίσης από τη γερμανική κυβέρνηση να αναστείλει τις εμπορικές συνομιλίες με την Κίνα μέχρι τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να τεθούν στην ατζέντα. Είπε πως κατά τη γνώμη του πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο κυρώσεων. Ο ηγέτης των κινητοποιήσεων είπε ότι διατύπωσε τα αιτήματά του στον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν προχθές Δευτέρα και την οποία επέκρινε σφόδρα η Κίνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ουόνγκ επισκέπτεται το Βερολίνο με πρόσκληση της εφημερίδας μεγάλης κυκλοφορίας Bild. Έφθασε στη γερμανική πρωτεύουσα το απόγευμα της Δευτέρας και μίλησε με τον Μάας -μεταξύ άλλων ανθρώπων τους οποίους συνάντησε- σε μια εκδήλωση που οργάνωσε η Bild σε ένα εστιατόριο στην ταράτσα του κτιρίου του γερμανικού Κοινοβουλίου.

Η επίσκεψη του Ουόνγκ στο Βερολίνο καθυστέρησε κατά μια ημέρα καθώς ο νεαρός ακτιβιστής είχε τεθεί υπό κράτηση για περίπου 24 ώρες την Κυριακή στο αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ κατηγορούμενος ότι παραβίασε τους όρους της απελευθέρωσής του με εγγύηση.

Ο ηγέτης των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ αφέθηκε ελεύθερος αργότερα αφού δικαστήριο έκρινε πως οι όροι της απελευθέρωσής του με εγγύηση επιτρέπουν την πραγματοποίηση ενός ταξιδιού που είχε σχεδιαστεί από πριν και ότι η σύλληψή του δεν στοιχειοθετείται.

«Το Χονγκ Κονγκ είναι το νέο Βερολίνο σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο», δήλωσε σήμερα ο Ουόνγκ.

Ανακοίνωσε επίσης ότι οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν καθώς οι διαδηλωτές αγωνίζονται για βασικά δικαιώματα και το δικαίωμά τους σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές. Ο Ουόνγκ είπε πως αυτό είναι συνταγματικό δικαίωμα του Χονγκ Κονγκ, αλλά πως το Πεκίνο δεν έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης