Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θέλει να αλλάξει τον κώδικα δεοντολογίας του οργάνου αυτού, με αφορμή τη δυσαρέσκεια που προκάλεσε η πρόσληψη του προκατόχου του από την τράπεζα επενδύσεων Goldman Sachs.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε το Σάββατο στη βελγική εφημερίδα Le Soir ο Γιούνκερ, ο οποίος έχει επικριθεί για την αντίδρασή του σε αυτήν την υπόθεση, δήλωσε ότι θέλει να εφαρμόσει πιο αυστηρούς κανόνες όσον αφορά την υποχρέωση εχεμύθειας των πρώην Επιτρόπων. “Πρέπει να αλλάξουμε τον κώδικα δεοντολογίας” τόνισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ άλλων σκοπεύει να προτείνει να παραταθεί στα 3 χρόνια (από 18 μήνες σήμερα) της περιόδου κατά την οποία οι πρώην πρόεδροι της Επιτροπής θα οφείλουν να ζητούν την άδεια του πρώην εργοδότη τους (δηλαδή της Κομισιόν) προκειμένου να εργαστούν σε κάποιον ιδιωτικό όμιλο.

Στην περίπτωση του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο τηρήθηκε αυτή η περίοδος των 18 μηνών. Στα τέλη Οκτωβρίου η Επιτροπή Δεοντολογίας έκρινε ότι η επιλογή του Πορτογάλου πρώην προέδρου της Επιτροπής (2004-2014) να εργαστεί στην Goldman Sachs μπορεί να μην ήταν συνετή, όμως δεν παραβίαζε τους κανόνες.

“Αν το Κολέγιο (των 28 Επιτρόπων) δεν δεχτεί αυτήν την πρόταση, θα δηλώσω δημοσίως ότι εγώ δεν πρόκειται να δεχτώ μια θέση σε μια τράπεζα ή σε οποιαδήποτε επιχείρηση επί τρία χρόνια. Ακόμη και αν δεν λογαριάζω να το κάνω ούτε και αργότερα”, διαβεβαίωσε ο Γιούνκερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά τους απλούς Επιτρόπους, ο Γιούνκερ σκοπεύει να προτείνει την παράταση της περιόδου κατά την οποία θα οφείλουν να ζητούν άδεια για να εργαστούν στον ιδιωτικό τομέα από τους 18 μήνες που ισχύουν σήμερα στους 24.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης