Ο Γκορμπατσόφ καλεί Μόσχα και Ουάσινγκτον να ξεκινήσουν συνομιλίες για τα πυρηνικά όπλα

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2019, 13:52
Ο Γκορμπατσόφ καλεί Μόσχα και Ουάσινγκτον να ξεκινήσουν συνομιλίες για τα πυρηνικά όπλα

Έκκληση απηύθυνε ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ προς τη Μόσχα και την Ουάσινγκτον προκειμένου να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συνομιλήσουν για τον έλεγχο των πυρηνικών εξοπλισμών, δεδομένου ότι ο κόσμος παρασύρεται σε μια επικίνδυνη εποχή στρατιωτικοποίησης της πολιτικής.

Ο Γκορμπατσόφ, οι πρωτοβουλίες του οποίου για τον έλεγχο των εξοπλισμών και για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις συνέβαλαν στον τερματισμό του Ψυχρού Πολέμου, έκανε τα σχόλια αυτά στην εφημερίδα Izvestia δύο μήνες μετά την ακύρωση μιας πυρηνικής συμφωνίας ορόσημο την οποία είχε υπογράψει το 1987.

«Υπάρχουν επικίνδυνες τάσεις. Θα ξεχωρίσω δύο. Πρώτον, η αδιαφορία για το διεθνές δίκαιο και δεύτερον η στρατιωτικοποίηση της παγκόσμιας πολιτικής», δήλωσε ο Γκορμπατσόφ.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε επισήμως τον Αύγουστο από τη Συνθήκη για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μέσου Βεληνεκούς (INF) κατηγορώντας τη Μόσχα ότι την παραβιάζει και στη συνέχεια έκανε δοκιμή ενός πυραύλου με βεληνεκές που ως τότε απαγορευόταν από τη συνθήκη.

Η Μόσχα αρνείται ότι παραβιάζει τη συμφωνία, όμως ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δηλώσει πως η Ρωσία δεν έχει τώρα επιλογή παρά να προχωρήσει στην παραγωγή πυραύλων που ήταν μέχρι τώρα απαγορευμένοι, για να διασφαλίσει την ασφάλειά της.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2019, 13:52