Ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε σήμερα την υποστήριξη της χώρας του στον αντιπολιτευόμενο και αυτοανακηρυχθέντα πρόεδρο της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό.

«Η χώρα μας κάλεσε σε πρόωρες εκλογές, όμως δυστυχώς αυτές δεν έχουν γίνει ακόμη» δήλωσε ο Τάρο Κόνο σε συνέντευξη Τύπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεδομένων των περιστάσεων, υποστηρίζουμε καθαρά τον μεταβατικό πρόεδρο Γκουαϊδό. Καλούμε εκ νέου τη χώρα να διοργανώσει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές» πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται εν μέσω αυξανόμενης κρίσης στη Βενεζουέλα, όπου εντείνεται η πίεση στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο και τον στρατό.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε τη Δευτέρα τα στελέχη των ένοπλων δυνάμεων της Βενεζουέλας τα οποία συμβάλλουν στο να παραμείνει στην εξουσία ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο ότι διακινδυνεύουν «τη ζωή τους» και το μέλλον τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν τον Μαδούρο να παραιτηθεί, υποστηρίζοντας τον Γκουαϊδό, για τον οποίο η επανεκλογή πέρυσι του Βενεζουελανού προέδρου ήταν προϊόν απάτης. Ο Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος τον Ιανουάριο και έχει αναγνωριστεί από περίπου 50 χώρες.

Ο Νικολάς Μαδούρο αντιτίθεται στην είσοδο στη χώρα αμερικανικών τροφίμων και φαρμάκων την οποία απαιτεί η αντιπολίτευση και ανακοίνωσε χθες την έλευση 300 τόνων ανθρωπιστικής βοήθειας από τη Ρωσία.

Ο Χουάν Γκουαϊδό υποστηρίζει ότι η αμερικανική ανθρωπιστική βοήθεια θα φθάσει με κάθε κόστος το Σάββατο στη χώρα, παρά την κατηγορηματική άρνηση του Μαδούρο. Η κυβέρνηση θεωρεί πως η βοήθεια αυτή είναι ένα στάδιο πριν από μια αμερικανική στρατιωτική επέμβαση.

Η χώρα αντιμετωπίζει τη χειρότερη πολιτική και οικονομική κρίση της ιστορίας της, με κύρια χαρακτηριστικά τον υπερπληθωρισμό και τις ελλείψεις αγαθών πρώτης ανάγκης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης