Τον Αγιασμό των Θυρανοιξίων του Ιερού Παρεκκλησίου του Αγίου Νεομάρτυρα Θεοδώρου του Βυζαντίου, στο ανακαινισμένο υπερώο του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Νεοχωρίου Βοσπόρου, τέλεσε χθες το απόγευμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Είναι το πρώτο Παρεκκλήσιο στην Πόλη που αφιερώνεται στον ‘Αγιο Νεομάρτυρα Θεόδωρο τον Βυζάντιο, πολιούχο της Μυτιλήνης.

Αμέσως μετά ο ιερατικώς προϊστάμενος του ναού, αρχιμανδρίτης Αγαθάγγελος Σίσκος, βιβλιοφύλακας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ενημέρωσε τον Παναγιώτατο για το έργο δημιουργίας του Παρεκκλησίου, καθώς και για το περίτεχνο τέμπλο του, που συνδυάζει διακοσμητικά στοιχεία από διαφορετικούς ναούς της Πόλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακολούθως, ο Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστάτησε κατά τον Μέγα Εσπερινό. Στο τέλος της Ακολουθίας τον Παναγιώτατο προσφώνησε ο μητροπολίτης Μυριοφύτου και Περιστάσεως Ειρηναίος, επόπτης της Περιφερείας Βοσπόρου, ο οποίος αναφέρθηκε στον βίο και στην καθιέρωση της μνήμης του Αγίου Νεομάρτυρος, αλλά και στον κοινό σύνδεσμο του Νεοχωρίου, ως τόπου γέννησής του, με τη Μυτιλήνη, τόπο του μαρτυρίου του. Εν συνεχεία, τον Πατριάρχη προσφώνησε ο ‘Αρχων Μ. Χαρτοφύλαξ Παντελεήμων Βίγκας, πρόεδρος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Νεοχωρίου, ο οποίος αναφέρθηκε στη βιωματική σχέση των Νεοχωριτών με την Εκκλησία της Παναγίας της Κουμαριώτισσας, καθώς και στον «επαναπατρισμό της ελπίδας», που ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια με την επιστροφή πολλών αποδήμων τέκνων της Πολίτικης Ρωμηοσύνης, όπως ο ‘Αγιος ο Θεόδωρος ο Βυζάντιος με την καθιέρωση της μνήμης του.

Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι Ιεράρχες, ‘Αρχοντες Οφφικίαλοι, η πρόξενος της Ελλάδος, Δανάη Βασιλάκη, κοινοτικοί παράγοντες και ικανός αριθμός εκκλησιάσματος.

Πηγή: ΑΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης