Προσφωνώντας μία προς μία τις εθνότητες που ζουν στην πολυπληθέστερη πόλη της Τουρκίας, ο αντιπολιτευόμενος νεοεκλεγείς δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης (η εκλογή του οποίου έχει ενοχλήσει και αμφισβητείται από το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ) τους υποσχέθηκε ανατολή νέας εποχής.

«Έλληνες, Αρμένιοι, Εβραίοι, Κούρδοι, Σιίτες, Σουνίτες, Αλεβίτες σας χαιρετώ όλους», είπε. «Αυτή η πόλη θα είναι φιλική προς τις γυναίκες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αφήστε πίσω από τις διαμάχες σας, ας σκεφτούμε θετικά», διακήρυξε ο Imamoglu, με βραχνή φωνή από την πολύμηνη προεκλογική εκστρατεία, ενώ δεσμεύτηκε να υπηρετήσει και τα 16 εκατομμύρια τους κατοίκους της Κωνσταντινούπολης χωρίς διακρίσεις.

Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης,  Ekrem Imamoglu, έδωσε μια πολύπλευρη ομιλία νίκης χτες, καθώς η προσπάθεια του κυβερνώντος κόμματος για επανάληψη των εκλογών συνεχίζεται.

Χιλιάδες πολίτες που κρατούσαν τούρκικες σημαίες φώναζαν έξω από το δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης, συνθήματα υπέρ του νέου δημάρχου καθώς ο Ekrem Imamoglu, έκανε έκκληση για την έναρξη νέας εποχής ειρήνης και ενότητας στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας.
Ο Imamoglu εξέφρασε στην ομιλία του, την ελπίδα να τού δοθεί η εντολή να γίνει δήμαρχος μετά την εκλογική του νίκη στις δημοτικές εκλογές  της 31ης Μαρτίου -πριν δύο εβδομάδες- καθώς η εκλογική επιτροπή της πόλης καθυστερεί να επικυρώσει την εκλογή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η καθυστέρηση, η οποία έχει προκαλέσει σ΄ ολόκληρο το τουρκικό κράτος αναστάτωση, προκλήθηκε από πολλαπλά αιτήματα του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) για ακύρωση των εκλογών «λόγω σωρείας παρατυπιών». Το κυβερνών κόμμα ισχυρίστηκε ότι το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) στο οποίο ανήκει ο Imamoglu είχε διαπράξει εκτεταμένη καλπονοθεία.

Η απώλεια της ισχυρότερης οικονομικά πόλης της Τουρκίας είναι πικρό πλήγμα για τον Πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αναδείχθηκε στην πολιτική του καριέρα από τον ρόλο του δήμαρχου της Κωνσταντινούπολης πριν από έναν τέταρτο του αιώνα.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΑΚΡ, Αλί Ιχσάν Γιαβούζ, ισχυρίστηκε, μεταξύ άλλων, ότι 16.884 των ψήφων του κόμματος παραμένουνν «άγνωστης διαμονής», αριθμός  πολύ μεγαλύτερος από τις 13.000 ψήφους με τις οποίες ο Ιμαμόγλου νίκησε τον αντίπαλό του του ΑΚΡ, πρώην πρωθυπουργό  Μπιναλί Γιλντιρίμ. Δεν παρέλειψε επίσης να προφασισθεί ότι είχψε και την υποστήριξη του Fethullah Gulen, του Σουνίτη κληρικού που ζει αυτοεξόριστος  στην Πενσυλβανία, και κατηγορείται ότι βρισκόταν πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Ο Yavuz ισχυρίστηκε ότι αρκετοί αξιωματούχοι που εκκαθαρίστηκαν λόγω των εικαζόμενων διασυνδέσεών τους με τον Gulen είχαν επιβλέψει στην καταμέτρηση των ψήφων.

Χωρίς την Κωνσταντινούπολη, το ΑΚΡ θα χάσει τεράστια πηγή εσόδων που βοήθησε να εδραιώσει την εκλογική του μηχανή τα τελευταία 15 χρόνια.

Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι επανάληψη των εκλογών θα οδηγήσει την οικονομία της Τουρκίας να γονατίσει στην εποχή που απειλείται με σαρωτικές οικονομικές κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αγορά ρωσικών πυραύλων.

 Οι Financial Times δημοσίευσαν χτες ακόμη πιο ανησυχητικές ειδήσεις, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία προωθεί τα αποθέματά της σε ξένο συνάλλαγμα με βραχυπρόθεσμο δανεισμό, γνωστό ως swaps, για να αποκρύψει πόσο χαμηλά έχουν βυθιστεί. Οι Financial Times υπολόγισαν ότι μετά την απάλειψη των συμφωνιών ανταλλαγής, τα καθαρά συναλλαγματικά διαθέσιμα της Τουρκίας ανήλθαν σε λιγότερο από 16 δισεκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με τα 28,1 δισεκατομμύρια δολάρια που ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα στις αρχές Απριλίου.

Μέχρι πρόσφατα, λίγοι είχαν ακούσει για τον εύθυμο 49χρονο που είχε διατελέσει δήμαρχος της περιοχής Beylikduzu της Κωνσταντινούπολης πριν μπει στην αρένα για την διεκδίκηση της δημαρχίας  στην Κωνσταντινούπολη.

Αλλά όπως πολύ γρήγορα  αποδεικνύεται ότι είναι καθίσταται ο κύριος αντίπαλος για τον Ερντογάν, που θεωρείται ως τώρα ο πλέον ταλαντούχος, αν και ο πιο αδίστακτος πολιτικός της Τουρκίας από τον ιδρυτή της κοσμικής δημοκρατίας, Μουσταφά  Κεμάλ.

 Για πρώτη φορά, η αντιπολίτευση της Τουρκίας δεν μιλάει πλέον για το ποιος θα αντικαταστήσει τον ηγέτη του CHP Kemal Kilicdaroglu, αλλά έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στον άνθρωπο που μπορεί να νικήσει τον Ερντογάν. Ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός εκείνων που θεωρούν ότι ο Imamoglu μπορεί να είναι ο μόνος ο άνθρωπος.

Πληροφορίες από το Al-Monitor

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης