Ο υιός του Οσάμα μπιν Λάντεν καλεί τους τζιχαντιστές να ενωθούν

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 10 Μαΐου 2016, 09:08
Ο υιός του Οσάμα μπιν Λάντεν καλεί τους τζιχαντιστές να ενωθούν
Ο υιός του Οσάμα μπιν Λάντεν, του ιδρυτή της αλ Κάιντα, κάλεσε τη Δευτέρα όλους τους τζιχαντιστές της Συρίας να ενωθούν, υποστηρίζοντας ότι ο αγώνας τους στη χώρα αυτήν που σπαράσσεται από τον πόλεμο θα ανοίξει τον δρόμο για την «απελευθέρωση της Παλαιστίνης».

«Το ισλαμικό έθνος θα πρέπει να επικεντρωθεί στο τζιχάντ στη Συρία και στην ένωση των Μουτζαχεντίν εκεί κάτω» ακούγεται να λέει ο Χάμζα μπιν Λάντεν, 23 ετών, σε ηχογραφημένο μήνυμά του που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο. «Δεν υπάρχουν πια δικαιολογίες για εκείνους που επιμένουν να επιδιώκουν τον διχασμό και τη διαμάχη, τώρα που ολόκληρος ο κόσμος κινητοποιείται εναντίον των μουσουλμάνων» πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει σε ποιες τζιχαντιστικές οργανώσεις απευθύνεται.

Το Μέτωπο αλ Νόσρα, το παρακλάδι της αλ Κάιντα στη Συρία, ελέγχει μεγάλες εκτάσεις στη χώρα αυτή και πολλές μικρότερες ισλαμιστικές και σαλαφιστικές οργανώσεις έχουν ταχθεί στο πλευρό του. Απέναντί τους, το Ισλαμικό Χαλιφάτο, ο μεγάλος αντίπαλος του Μετώπου, ελέγχει επίσης σημαντικά εδάφη τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ.

Η ισχυροποίηση των τζιχαντιστικών οργανώσεων το 2013 ευνοήθηκε από τον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται στη Συρία από τον Μάρτιο του 2011 και είχε ως αποτέλεσμα να περιθωριοποιηθούν οι Σύροι αντικαθεστωτοί, η επιρροή των οποίων έχει εξασθενίσει.

Είναι άγνωστο πότε ηχογραφήθηκε το μήνυμα του υιού του Οσάμα μπιν Λάντεν. Πρόσφατα, όμως, ο νυν ηγέτης της αλ Κάιντα, ο Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι, κάλεσε και αυτός τους τζιχαντιστές της Συρίας να ενωθούν, ασκώντας έντονη κριτική στο Ισλαμικό Χαλιφάτο. «Η ενότητα σήμερα είναι ζήτημα ζωής και θανάτου» ανέφερε στο δικό του μήνυμα, που αναρτήθηκε το Σάββατο στο διαδίκτυο.

Για τον Χάμζα μπιν Λάντεν, η Συρία «είναι το καλύτερο πεδίο μάχης για να πετύχουμε την απελευθέρωση της Ιερουσαλήμ». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «ο δρόμος για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης σήμερα είναι πιο σύντομος, χάρη στην επανάσταση στη Συρία».

Σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, ο Χάμζα ήταν ο αγαπημένος υιός του Οσάμα μπιν Λάντεν. Ο ηγέτης της αλ Κάιντα σκοτώθηκε στις 2 Μαΐου 2011, σε επιδρομή των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στην πόλη Αμποταμπάντ του Πακιστάν.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 10 Μαΐου 2016, 09:29