Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, εξέφρασε ανησυχία για τα νέα τεχνολογικά προηγμένα οπλικά συστήματα που αναπτύσσει η Κίνα. Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, κάλεσε να υπάρξει βελτίωση των διμερών σχέσεων στο στρατιωτικό επίπεδο για να αποκλιμακωθούν κατά το δυνατόν οι διμερείς εντάσεις.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους εν πτήσει προς το Πεκίνο για την τριήμερη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο Γκέιτς δήλωσε ότι οι Κινέζοι εμφανίζονται να σημειώνουν περισσότερη πρόοδο από το αναμενόμενο όσον αφορά την κατασκευή του πρώτου τους μαχητικού με χαρακτηριστικά stealth (αποφυγής ραντάρ), ενώ ο νέος πύραυλος επιφανείας που μοιάζει να φτιάχτηκε ειδικά για την καταστροφή αεροπλανοφόρων αποτελεί δυνητική απειλή για τις αμερικάνικες ένοπλες δυνάμεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ξεκάθαρα πλέον έχουν το δυνητικό δυναμικό να θέσουν ορισμένες από τις δυνατότητές μας σε κίνδυνο. Και πρέπει να τους προσέχουμε, και πρέπει να αντιδράσουμε κατάλληλα με τα δικά μας προγράμματα», δήλωσε.

Ωστόσο, σημείωσε ότι η πρόοδος που καταγράφει η Κίνα υπογραμμίζει την σημασία που έχει η οικοδόμηση ενός υγιούς διαλόγου με τον κινεζικό στρατό και εξέφρασε την πεποίθησή πως η επίσκεψή του αυτή που αρχίζει σήμερα στο Πεκίνο θα ανοίξει τον δρόμο για την αποκατάσταση βαθύτερων δεσμών όσον αφορά τον αμυντικό τομέα με την ασιατική δύναμη.

Ελπίδα μου είναι ότι διαμέσου του στρατηγικού διαλόγου για τον οποίο μιλάω ίσως η ανάγκη για κάποιες από αυτές τις δυνατότητες μειωθεί».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τον Κινέζο πρόεδρο, Χου Ζιντάο, να αναμένεται στην Ουάσινγκτον για μια σημαντική επίσκεψη στις 19 Ιανουαρίου, οι δύο πλευρές θέλουν να δείξουν πως σημειώνεται πρόοδος στις σχέσεις τους σε αμυντικό επίπεδο. Σχέσεις που το Πεκίνο έχει επανειλημμένα διακόψει λόγω των πωλήσεων όπλων από τις ΗΠΑ στην Ταϊβάν.

«Είναι ξεκάθαρο ότι οι Κινέζοι ήθελαν να πάω πριν ο πρόεδρος Χου επισκεφθεί την Ουάσινγκτον», είπε ο Γκέιτς, για να συμπληρώσει: «Η δική μου άποψη είναι ότι μια θετική εποικοδομητική συνεκτική σχέση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα δεν είναι μόνο προς το αμοιβαίο συμφέρον των δύο χωρών, είναι και προς το συμφέρον όλων στην περιοχή και στην υφήλιο”.

Τέλος, ο Γκέιτς δήλωσε ότι η Κίνα «συνέβαλε» στην αποκλιμάκωση της έντασης με την Βόρεια Κορέα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης