Το απόγευμα της Τετάρτης 17 Ιουνίου 2020 πραγματοποιήθηκε στη Τρίπολη της Λιβύης συνάντηση του ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Μελβούτ Τσαβούσογλου με τον επικεφαλής της Κυβέρνησης του Φαγέζ Αλ Σάρατζ

 Στη συνάντηση συμμετείχαν ο διοικητής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, Χακάν Φιντάν , ο υπουργός οικονομικών της Τουρκίας και γαμπρός του Ερντογάν Μπεράτ Αλμπαϊράκ  αλλά και ο προσωπικός διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου της Τουρκίας, Ιμπραχιμ Καλίμ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία δεν έχουν μεταδώσει ακόμη λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των συνομιλιών. Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες μετά από το ραντεβού που είχαν ο Ερντογάν μα τον Φαγέζ Αλ Σάρατζ στην Κωνσταντινούπολη όπου συμφώνησαν να διευρύνουν τη διμερή συνεργασία Τουρκίας – Λιβύης σε όλους του τομείς.

Σημειώνεται πως η Τουρκία διαπραγματεύεται αυτή την ώρα το δικαίωμα χρήσης σε δύο στρατιωτικές βάσεις στη Λιβύη, την αεροπορική Αλ Βατίγια και τη ναυτική βάση της Μισράτα. Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες των ειδικευμένων ΜΜΕ σε θέματα Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής, η Τουρκία διαπραγματεύεται με τη Λιβύη και τη Ρωσία την απόκτηση ενεργειακών πηγών στη Λιβύη, δηλαδή τη συμμετοχή της στην εξόρυξη και εμπορεία υδρογονανθράκων.

 Οι διαπραγματεύσεις αυτές δεν έχουν ολοκληρωθεί και αποτελούν βασικό αγκάθι στις σχέσεις Τουρκίας – Ρωσίας. Σημειώνεται ότι πριν από λίγα 24ωρα ακυρώθηκε αιφνιδίως και χωρίς εξηγήσεις η επίσημη επίσκεψη των υπουργών Εξωτερικών και Αμύνης της Ρωσίας στην Άγκυρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την εβδομάδα που μας πέρασε υπήρξε τηλεφωνική επαφή για όλα αυτά τα ζητήματα μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ, Ν. Τραμπ και της Ρωσίας, Β. Πούτιν

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης