Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ είπε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Τεχεράνη και η Μόσχα πρέπει να διατηρήσουν μακροπρόθεσμη συνεργασία, μετέδωσε την Τρίτη το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Χαμενεΐ είπε ότι η οικονομική συνεργασία μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας, ειδικά υπό το φως των δυτικών κυρώσεων, είναι «απαραίτητη και προς το συμφέρον και των δύο χωρών».

«Υπάρχουν πολλές συνεννοήσεις και συμβάσεις μεταξύ των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένου του τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, οι οποίες πρέπει να παρακολουθηθούν και να εφαρμοστούν πλήρως», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στον πόλεμο της Ουκρανίας, ο Χαμενεΐ είπε: «Ο πόλεμος είναι ένα σκληρό και δύσκολο γεγονός και το Ιράν δεν είναι καθόλου ευχαριστημένο που οι απλοί άνθρωποι υποφέρουν από αυτόν. Αλλά στην περίπτωση της Ουκρανίας, εάν εσείς (σ.σ. η Ρωσία) δεν αναλάμβανε την πρωτοβουλία, η άλλη πλευρά (σ.σ. το ΝΑΤΟ) θα άρχιζε έναν πόλεμο από μόνη της».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν προειδοποίησε τον Ρώσο πρόεδρο για αυτό που περιέγραψε ως «δυτική εξαπάτηση» και τόνισε τη σημασία της χρήσης άλλων νομισμάτων αντί του δολαρίου: «Το δολάριο ΗΠΑ θα πρέπει σταδιακά να αφαιρεθεί από το παγκόσμιο εμπόριο και αυτό μπορεί να γίνει σταδιακά».

Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, επιβλήθηκαν στη Μόσχα βαρύτατες κυρώσεις από τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους συμμάχους τους. Ο Πούτιν προσπάθησε να στρέψει τη Ρωσία προς τη Μέση Ανατολή και την Ασία.

Το Ιράν, το οποίο βρίσκεται υπό οικονομικές κυρώσεις από τις ΗΠΑ λόγω του πυρηνικού του προγράμματος, ζητά τη στήριξη της Ρωσίας σε μια προσπάθεια να πιέσει την Ουάσιγκτον να προσφέρει παραχωρήσεις για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης