Νικητής στο επικοινωνιακό παιχνίδι με τη Δύση αναδείχθηκε για μία ακόμη φορά ο Μουαμάρ Καντάφι, με το τηλεοπτικό διάγγελμα – απάντηση στον υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας Φράνκο Φρατίνι, ο οποίος υποστήριξε ότι ο ηγέτης της Λιβύης τραυματίστηκε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ηχητικό μήνυμά του, που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση της Λιβύης, ο συνταγματάρχης Μουαμάρ Καντάφι τόνισε ότι οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ δεν μπορούν να τον αγγίξουν γιατί ο ίδιος βρίσκεται στις καρδιές εκατομμυρίων Λίβυων. «Θέλω να σας πω ότι οι βομβαρδισμοί σας δεν θα με φτάσουν επειδή εκατομμύρια Λίβυοι με έχουν στην καρδιά τους. Είμαι σε ένα σημείο που δεν μπορεί να με βρείτε», δήλωσε απευθυνόμενος στο ΝΑΤΟ.

Ο Καντάφι ευχαρίστησε μάλιστα τους αρχηγούς κρατών που ενδιαφέρθηκαν για την κατάστασή του και ζήτησαν να πληροφορηθούν αν είναι καλά στην υγεία του μετά την αεροπορική επιδρομή του ΝΑΤΟ την Πέμπτη.

Ο υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι είχε δηλώσει στην εφημερίδα «Corriere della Sera» ότι ο Μουαμάρ Καντάφι έχει μάλλον εγκαταλείψει την Τρίπολη και είναι τραυματισμένος από αεροπορική επιδρομή του ΝΑΤΟ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η διεθνής πίεση μάλλον τον έχει αναγκάσει να φύγει από την Τρίπολη, όχι όμως και από την Λιβύη», εκτίμησε ο κ. Φρατίνι.

Τις δηλώσεις αυτές έσπευσε να διαψεύσει αμέσως η κυβέρνηση της Λιβύης, αρνούμενη ότι ο ηγέτης της είναι τραυματισμένος.

«Είναι ανοησίες», τόνισε, κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Ο Καντάφι κυβερνά τη χώρα, δεν έχει τραυματιστεί καθόλου».

Ο κ. Φρατίνι είχε επίσης αμφισβητήσει τα πλάνα της κρατικής τηλεόρασης της Λιβύης που έδειχναν τον Καντάφι να συναντάται την Τετάρτη με αρχηγούς φυλών σε ξενοδοχείο της Τρίπολης, λέγοντας πως «έχει πολλές αμφιβολίες ότι το συγκεκριμένο οπτικό υλικό τραβήχτηκε την συγκεκριμένη ημέρα».

Σε μία επικοινωνιακή αντεπίθεση, η κρατική τηλεόραση της Λιβύης μετέδωσε πως τουλάχιστον 16 άμαχοι πολίτες σκοτώθηκαν και άλλοι 40 τραυματίστηκαν μετά από βομβαρδισμό του ΝΑΤΟ στην πόλη Μπρέγκα στην ανατολική Λιβύη. Το κανάλι παρουσίασε εικόνες από τουλάχιστον 9 πτώματα τυλιγμένα σε κουβέρτες, που είχαν εμφανή σημάδια από τραύματα, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για πολίτες οι οποίοι διέμεναν σε ξενώνα που βομβαρδίστηκε από τα συμμαχικά αεροσκάφη.

Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, είχε επικρίνει με ιδιαίτερη δριμύτητα τις επιχειρήσεις του NATO στη Λιβύη, καταγγέλλοντας ότι τα αεροσκάφη του βομβαρδίζουν πολιτικούς στόχους παραβιάζοντας έτσι τους κανόνες των Ηνωμένων Εθνών.

«Υπάρχουν υπερβολικά πολλές παραβιάσεις της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα», δήλωσε ο κ. Λαβρόφ σε Ρώσους δημοσιογράφους, διευκρινίζοντας ότι τα βομβαρδιστικά του ΝΑΤΟ έπληξαν νοσοκομεία και διπλωματικές αποστολές, καθώς και πολιτικές εγκαταστάσεις οι οποίες βάσει των κανόνων που έθετε η απόφαση του ΟΗΕ δεν θα έπρεπε να αποτελούν στόχους.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν ενέκρινε κάτι τέτοιο και οι δικαιολογίες που χρησιμοποιούν για να υποστηρίξουν ότι δεν υπερέβησαν την εντολή του NATO δεν επαρκούν», πρόσθεσε ο Λαβρόφ. Την άποψη αυτή υποστηρίζουν επίσης η Ινδία, η Βραζιλία, η Κίνα και η Νότια Αφρική, συμπλήρωσε.

Σε ανάλυση του γνωστού think tank Stratfor αναφέρεται η εκτίμηση πως ο Καντάφι δεν έχει υποστεί κάποιο αποφασιστικό πλήγμα: «Ελέγχει ακόμη το μεγαλύτερο μέρος της δυτικής Λιβύης και κανείς δεν έχει αποδειχθεί ικανός να τον απομακρύνει από την εξουσία», αναφέρει η έκθεση.

Ο Γάλλος αναλυτής Φρανσουά Χεϊσμπούργκ τονίζει πως το ΝΑΤΟ φαίνεται να επιδιώκει ενεργά την δολοφονία του Καντάφι, και αυτό είναι πολιτικό λάθος γιατί σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο «ο Καντάφι δεν έχει το ίδιο στάτους με τον Οσάμα μπιν Λάντεν. Η εσκεμμένη δολοφονία ενός ηγέτη κράτους δεν είναι κάτι που θα αρέσει σε άλλους ηγέτες κρατών. Όσο περισσότερο προσπαθεί το ΝΑΤΟ να τον σκοτώσει και δεν το πετυχαίνει, τόσο πιο άσχημα θα φαίνεται η όλη προσπάθεια», προειδοποιεί ο αναλυτής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης