Ο Κάρατζιτς αμφισβητεί το Δικαστήριο της Χάγης

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2009, 15:37
Ο Κάρατζιτς αμφισβητεί το Δικαστήριο της Χάγης
Προσφυγή κατέθεσε ο πρώην ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς, με την οποία αμφισβητεί τη νομιμότητα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), ενώπιον του οποίου δικάζεται για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου.

Ο κατηγορούμενος υποστηρίζει ότι το εκτελεστικό όργανο των Ηνωμένων Εθνών, το Συμβούλιο Ασφαλείας, υπερέβη τις αρμοδιότητές του, όταν ίδρυσε το Δικαστήριο για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, το 1993. Επίσης, αναφέρει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας «μεταβίβασε τις μη υπάρχουσες νομοθετικές εξουσίες στο δικό του δημιούργημα, το ICTY».

Ο Κάρατζιτς κατηγορείται για γενοκτονία εις βάρος του μη σερβικού πληθυσμού στη Σρεμπρένιτσα και σε επτά ακόμη δήμους της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, για εκδίωξη, δολοφονίες, απελάσεις, απάνθρωπη συμπεριφορά, εκφοβισμό, παράνομες επιθέσεις εναντίον αμάχων καθώς και απαγωγές στη διάρκεια του πολέμου, την περίοδο 1992-1995.

Ο πρώην πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας συνελήφθη στις 21 Ιουλίου του 2008 και στις 30 Ιουλίου του ίδιου έτους εκδόθηκε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία ύστερα από 12 χρόνια διαφυγής.

Η δίκη του άρχισε στις 27 Οκτωβρίου και διεκόπη στις 5 Νοεμβρίου, επειδή ο κατηγορούμενος αρνείται να συμμετάσχει στη δίκη, τονίζοντας ότι δεν του δόθηκε χρόνος για να προετοιμάσει την υπεράσπισή του.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2009, 15:37