Σημαντικές προσωπικότητες της Ιταλίας, μεταξύ των οποίων ένας πρώην υπουργός της κυβέρνησης του Μάριο Μόντι και ο πρώην επικεφαλής της εταιρείας Olivetti, ο Κάρλο ντε Μπενεντέτι, καταδικάσθηκαν σήμερα σε ποινές φυλάκισης για θανάτους πρώην εργαζομένων της Olivetti οι οποίοι συνδέονται με τον αμίαντο.

Ο Κάρλο Ντε Μπενεντέτι, πρόεδρος της Olivetti από το 1978 έως το 1996, και ο αδελφός του, ο Φράνκο, καταδικάσθηκαν από το δικαστήριο της Ίβρεα (βόρεια Ιταλία) σε 5 χρόνια και 2 μήνες φυλάκιση για ανθρωποκτονίες και πρόκληση τραυμάτων εξ αμελείας. Στον πρώην υπουργό, τον Κοράντο Πάσερα, ο οποίος συνδιηύθυνε την εταιρεία κατά τη δεκαετία του 1990, επιβλήθηκε φυλάκιση με αναστολή 1 έτους και 11 μηνών για τις ίδιες κατηγορίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ιταλική δικαιοσύνη είχε αρχίσει τον Νοέμβριο του 2013 μια έρευνα μετά τον θάνατο τα τελευταία χρόνια περίπου 20 πρώην εργαζομένων της εταιρείας Olivetti, η οποία ειδικεύεται στον εξοπλισμό πληροφορικής. Υποπτευόταν πως οι θάνατοι αυτοί συνδέονταν με την παρουσία αμίαντου σε ένα εργοστάσιο του ομίλου.

Όλα αυτά τα πρόσωπα, τα οποία απεβίωσαν από το 2003 έως το 2013, είχαν εργασθεί από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 έως τις αρχές της δεκαετίας του 1990 σε τμήματα ενός εργοστασίου στην Ίβρεα, κοντά στο Τορίνο (βόρεια Ιταλία), τα οποία ήταν μολυσμένα από ίνες αμιάντου, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Είμαστε ικανοποιημένοι από την ετυμηγορία επειδή το δικαστήριο ουσιαστικά ακολούθησε την εισήγηση της εισαγγελίας: απονεμήθηκε δικαιοσύνη για τα θύματα και τις οικογένειές τους», σχολίασε η εισαγγελέας Λάουρα Λόνγκο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κάρλο Ντε Μπενεντέτι ανακοίνωσε πως θα ασκήσει έφεση και δήλωσε «σαστισμένος» απο την ετυμηγορία επειδή, όπως είπε, «καταδικάσθηκε για εγκλήματα» τα οποία «δεν έχει διαπράξει».

Ο Ντε Μπενεντέτι είναι πολύ γνωστός στην Ιταλία. Οι επιχειρήσεις του κυμαίνονται από τις εκδόσεις –ελέγχει τον όμιλο Espresso-Repubblica– μέχρι την ενέργεια και τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων.

Ο Πάσερα διετέλεσε επικεφαλής των Ιταλικών Ταχυδρομείων, της τράπεζας Intesa και υπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Οικονομικής Ανάπτυξης από τον Νοέμβριο του 2011 έως τον Απρίλιο του 2013 στην κυβέρνηση του Μάριο Μόντι.

Επιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης