Δριμύτατη επίθεση εναντίον των ΗΠΑ έκανε ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, μετά την αποκάλυψη ότι ήταν στο «πέι-ρολ» της CIA.

O πρόεδρος Hamid Karzai, με δηλώσεις του επέκρινε την τακτική που ακολουθούν οι ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι οι αμερικανικές και ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις υποθάλπουν την βία και τη διαφθορά στη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Καρζάι, που ήδη διανύει την δεύτερη και τελευταία πενταετή θητεία του, σε συνέντευξή του στο NBC, εξέφρασε ανησυχία για την αμερικανική παρουσία στο Αφγανιστάν «σε μια εποχή που επικρατεί μεγάλη ένταση και η διακυβέρνηση Ομπάμα έχει ανακοινώσει σχέδια αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων το 2014».

«Ένα μεγάλο μέρος της ανασφάλειας προκαλείται από τις δομές που το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ δημιούργησαν στο Αφγανιστάν», είπε ο πρόεδρος Καρζάι.

Ο ίδιος ωστόσο, παραδέχτηκε πρόσφατα πως είχε δεχθεί «προσωπική οικονομική ενίσχυση», από τις ΗΠΑ αλλά ισχυρίσθηκε πως «επρόκειτο για μικρό ποσό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δήλωση Καρζάι, ήρθε μετά την αποκάλυψη ότι κορυφαίοι Αφγανοί αξιωματούχοι βρίσκονταν στην χρηματοδότηση της CIA πλέον της δεκαετίας και είχαν λάβει εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά.

Οι New York Times αποκάλυψαν ότι η διαφθορά της αφγανικής κυβέρνησης είχε ενθαρρυνθεί από την CIA, πράκτορες της ομοσπονδιακής αυτής υπηρεσίας από την αρχή του δεκάχρονου πολέμου στο Αφγανιστάν «παρέδιδαν σε αξιωματούχους της Καμπούλ, μετρητά σε βαλίτσες και πολλές φορές σε σακούλες υπερκαταστημάτων». Αξιωματούχος της CIA παραδέχτηκε στην εφημερίδα, πως «τους πληρώναμε για να ανατρέψουν τους Ταλιμπάν».

Ο Καρζάι, πάντως είπε πως «τα χρήματα που του έδινε η CIA «χρησιμοποιήθηκαν για διάφορους επιχειρησιακούς σκοπούς, την χορήγηση βοήθειας σε τραυματίες και αρρώστους για ενοίκια κατοικιών και διάφορους άλλους σκοπούς».

Τα αποκαλούσαμε «χρήματα-φαντάσματα», είπε ο Khalil Roman προσωπάρχης του Καρζάι, από το 2002 ως το 2005, «επειδή κατέφθαναν εν κρυπτώ και έφευγαν εν κρυπτώ».

Από το περιβάλλον του Καρζάι, πάντως, υποστηρίζουν πως «δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο πρόεδρος έχει λάβει κάποιο ποσό». Και πως τα χρήματα διαχειρίζονταν τα μέλη του Προεδρικού Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Την Δευτέρα όμως, ο Αφγανός πρόεδρος παραδέχτηκε πως το γραφείο του ελάμβανε ποσά από τη CIA, κατά την διάρκεια της περασμένης δεκαετίας, «όχι όμως σε μηνιαία βάση» και πως επρόκειτο για «μικροποσά», όπως έγραψε η «Wall Street Journal».

Από τότε που άρχισε η εισβολή στο Αφγανιστάν, το 2001 η CIA πλήρωνε μετρητά για να εξαγοράσει συγκεκριμένους πολέμαρχους ένας από τους οποίους κατονομάζεται πως ήταν ο αντιπρόεδρος Μοχάμεντ Κασίμ Φαχίμ. Ένας άλλος που ήταν στο πέι –ρολ της CIA, ήταν ο ετεροθαλής αδελφός του Καρζάι, ο Ahmed Wali Karzai που ήταν επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων που πολεμούσαν τους Ταλιμπάν, στην επαρχία Κανταχάρ ώσπου να δολοφονηθεί το 2011.

«Ως το τέλος του 2002 η CIA του προεδρικό γραφείο του Καρζάι, είχε εξαγοράσει τις υπηρεσίες των αφγανών πολεμάρχων», είπε στις «NYT» πρώγην σύμβουλος του Καρζάι.

«Η μεγαλύτερη δύναμη διαφθοράς στο Αφγανιστάν είναι οι ΗΠΑ», δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος που θέλησε να παραμείνει ανώνυμος.

Ο πολιτικός αναλυτής και πρώην βουλευτής Daoud Soultanzoy δήλωσε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα με αυτού του είδους τις χρηματικές συναλλαγές είναι πως «δεν είναι δυνατόν να παρακολουθήσει κάποιος τον τελικό αποδέκτη».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης