«Ζούμε μία σημαντική ημέρα για το μέλλον μας, για το μέλλον της χώρας μας» δήλωσε κατά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στο Αφγανιστάν ο πρόεδρος της χώρας Χαμίντ Καρζάι. 

Παράλληλα, κάλεσε τους πολίτες της ασιατικής χώρας να συμμετάσχουν στη σημερινή εκλογική διαδικασία «παρά τη βροχή , το κρύο και τις απειλές των εχθρών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι κατά τον τελευταίο μήνα, οι Ταλιμπάν έχουν οργανώσει πολλές πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις, με σκοπό το μποϊκοτάζ της εκλογικής διαδικασίας. Οι Ταλιμπάν, που αντιτίθενται στις εκλογές αυτές, έχουν ανακοινώσει ότι θα επιτεθούν εναντίον των εκλογικών κέντρων και του προσωπικού που έχει αναλάβει τη διοργάνωση των εκλογών, που είναι διπλές καθώς παράλληλα με τις προεδρικές διεξάγονται και τοπικές εκλογές για την ανανέωση των περιφερειακών συμβουλίων.

Για αυτόν τον λόγο περισσότεροι από 350.000 Αφγανοί στρατιώτες και αστυνομικοί έχουν παραταχθεί σε όλη τη χώρα, και κυρίως στην Καμπούλ, για να αποτρέψουν τυχόν επιθέσεις. Εξάλλου η αφγανική πρωτεύουσα έχει αποκλειστεί από την υπόλοιπη χώρα με μεγάλα οδοφράγματα και πολλά σημεία ελέγχου.

Πρόκειται για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που ξεκίνησε στις 07:00 τοπική ώρα (05:30 ώρα Ελλάδας) σε περίπου 6.000 εκλογικά κέντρα σε όλη τη χώρα. 

Αυτή η πρώτη δημοκρατική μεταβίβαση της εξουσίας από το 2001 θεωρείται μεγάλο τεστ για τη σταθερότητα του Αφγανιστάν και για την ισχύ των θεσμών της χώρας, την ώρα που η απόσυρση των δυτικών δυνάμεων ασφαλείας εγείρει φόβους ότι ενδέχεται να βυθιστεί και πάλι στο χάος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τρεις πρώην υπουργοί είναι οι επικρατέστεροι για να κερδίσουν: ο Ζαλμάι Ράσουλ, που θεωρείται η επιλογή του Καρζάι για την προεδρία, ο Άσραφ Γάνι, γνωστός οικονομολόγος που έχει εργαστεί στην Παγκόσμια Τράπεζα και ο Αμπντουλά Αμπντουλά, αντίπαλος του Καρζάι στις προεδρικές εκλογές του 2009.

Πάντως, εκτός από τη βία δύο ακόμη απειλές βαρύνουν τις προεδρικές εκλογές: η νοθεία και η αποχή, δύο φαινόμενα που ήταν ιδιαίτερα εκτεταμένα στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές το 2009.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

Διαβάστε επίσης Στις κάλπες οι Αφγανοί, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 5 Απριλίου 2014, 07:10

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης