Ο κυκλώνας Έλσα απειλεί την Καραϊβική

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 3 Ιουλίου 2021, 15:58
Ο κυκλώνας Έλσα απειλεί την Καραϊβική

Ο κυκλώνας Έλσα σαρώνει από το πρωί του Σαββάτου την Καραϊβική, συνοδευόμενος από ισχυρούς ανέμους και απειλώντας με εκτεταμένες καταστροφές την Αϊτή.

Πρώτος κυκλώνας της εποχής στον Ατλαντικό, η Έλσα, που κατατάσσεται στην κατηγορία 1 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμπσον, αποδυναμώθηκε ελαφρά τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, με ριπές ανέμου έως τα 120 χιλιόμετρα/ώρα.

Στις 05.00 τοπική ώρα σήμερα, εντοπίστηκε νότια της νήσου Ισπανιόλα, όπου βρίσκονται η Αϊτή και η Δομινικανή Δημοκρατία και κατευθυνόταν προς τα βορειοδυτικά, έγινε γνωστό από το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ (NHC).

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του NHC, η «Έλσα θα προσεγγίσει τις νότιες ακτές του Ισπανιόλα σήμερα (Σάββατο) και τη νύχτα την Τζαμάικα και τμήματα της ανατολικής Κούβας την Κυριακή».

«Έως τη Δευτέρα, η Έλσα θα μπορούσε να περάσει πάνω από το κέντρο και το δυτικό τμήμα της Κούβας για να κατευθυνθεί προς τα στενά της Φλόριντας», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι Αρχές της Αϊτής, που κήρυξαν χθες «πορτοκαλί» συναγερμό, ανακοίνωσαν πως φοβούνται ότι θα παρουσιαστεί έλλειψη προμηθειών έκτακτης ανάγκης, όπως νερού και τροφίμων, καθώς τα αποθέματα βοήθειας χρησιμοποιήθηκαν για τη στήριξη χιλιάδων εκτοπισμένων από τις βιαιοπραγίες μεταξύ συμμοριών.

Εδώ και έναν μήνα, χιλιάδες κάτοικοι πολλών φτωχών συνοικιών της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς, θέατρο συγκρούσεων μεταξύ συμμοριών, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 3 Ιουλίου 2021, 15:58