Σύνταξη-επιμέλεια: Στέλιος Βασιλούδης

Η ταχύτερη συνδεσιμότητα, η χρήση τεχνολογίας χωρίς αποκλεισμούς και οι βελτιωμένες δεξιότητες μπορούν να επιταχύνουν μια ανάκαμψη από την πανδημία, που να λειτουργεί για όλους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτός από τις πιο προφανείς επιπτώσεις της, μια από τις πιο αξιοσημείωτες πτυχές της πανδημίας ήταν ότι διεύρυνε περαιτέρω τις υπάρχουσες ανισότητες. Γυναίκες, εργαζόμενοι με χαμηλό εισόδημα, οι νεότεροι και οι φτωχότεροι χτυπήθηκαν εξαιρετικά σκληρά. Το 2022, οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες και τα εργαλεία θα βοηθήσουν στην επούλωση αυτών των τραυμάτων και στην επιτάχυνση μιας βιώσιμης ανάκαμψης που θα λειτουργεί καλύτερα για όλους.

Για σχεδόν τον μισό πλανήτη, αυτό θα ξεκινήσει με την ψηφιακή συνδεσιμότητα. Οι χώρες σε όλο τον κόσμο βάζουν τα ψηφιακά εργαλεία στο επίκεντρο των στρατηγικών ανάκαμψης – βλέποντας τις τεράστιες δυνατότητες της ανοιχτής πρόσβασης για την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης, της καινοτομίας και της απασχόλησης. Το επόμενο έτος, οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις θα επενδύσουν στην υποδομή – όπως πχ τα υποθαλάσσια καλώδια – που χρειάζεται  για να συνδεθούν όλοι στο διαδίκτυο. Η πρόσβαση σε μια πιο προσιτή και ταχύτερη συνδεσιμότητα θα συμβάλλει στην κάλυψη του χάσματος αγροτικής – αστικής περιοχής, εξαλείφοντας τα «τυφλά σημεία» για τα 600 εκατομμύρια άτομα που – επί του παρόντος – ζουν εκτός του εύρους των δικτύων. Ολόκληρες οικονομίες θα αρχίσουν επίσης να αισθάνονται τον αντίκτυπο της σύνδεσης του κόσμου. Σύμφωνα με έρευνα του International Finance Corporation (μέρος της Παγκόσμιας Τράπεζας) μια αύξηση 10% στη διείσδυση του διαδικτύου στο κινητό, ενισχύει το κατά κεφαλήν ΑΕΠ κατά 2%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 2021, ακόμη και οι μικρότερες εταιρείες έπρεπε να γίνουν πολυκαναλικές, καθώς οι υπηρεσίες μετατοπίστηκαν στο διαδίκτυο. Όσοι το έκαναν αισθάνονται τα οφέλη: οι μικρές επιχειρήσεις που χρησιμοποίησαν ψηφιακά εργαλεία στην πανδημία σημείωσαν 80% καλύτερες πωλήσεις και προσέλαβαν τρεις φορές περισσότερους υπαλλήλους από αυτές που δεν το έκαναν – σύμφωνα με έρευνα του Connected Commerce Council, που χρηματοδοτήθηκε από την Google. Το 2022, με τον μισό πλανήτη ναι είναι online και περισσότερους ανθρώπους να συνδέονται για πρώτη φορά, κάθε επιχείρηση θα γίνει ψηφιακή και συγχρόνως παγκόσμια. Το Mobile Banking και οι πληρωμές θα είναι ένα βασικό μέρος αυτού.

Το πόσο σημαντική είναι αυτή η τεχνολογία για τις κοινωνίες, φαίνεται ξεκάθαρα στους αριθμούς. Σύμφωνα με το Reuters, η ανησυχία σχετικά με το χειρισμό φυσικού χρήματος ενίσχυσε τις βασικές χρηματικές συναλλαγές μέσω κινητού στην υποσαχάρια Αφρική κατά σχεδόν ένα τέταρτο, στα 490 δισ. δολ. κατά τη διάρκεια της πανδημίας – αυτό είναι περισσότερο από ολόκληρο το ΑΕΠ της Νιγηρίας. Στην Ινδία, οι πολίτες πραγματοποιούν 3 δισεκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές το μήνα. Εφαρμογές όπως το M-Pesa της Κένυας ή το Google Pay, που επιτρέπουν τις συναλλαγές μέσω κινητού τηλεφώνου, βοηθούν τις μικρές επιχειρήσεις να λειτουργούν χωρίς μετρητά, να αποδέχονται πληρωμές εξ αποστάσεως και να φτάνουν σε νέες και μεγαλύτερες αγορές. Το 2022 αυτές οι τεχνολογίες θα φτάσουν σε πολλούς από τα 1,7 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που δεν έχουν συμβατικό τραπεζικό λογαριασμό και θα συμβάλουν στη διευκόλυνση της πρόσβασης στον πλούτο στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Καλύτερα εργαλεία για εργασία θα βοηθήσουν επίσης να κλείσουν οι φυλετικές και γεωγραφικές διαφορές. Οι επιχειρήσεις παντού κάνουν ήδη κάποια μορφή υβριδικής εργασίας. Το 2022, θα δούμε περισσότερα άλματα στα ψηφιακά εργαλεία που όχι μόνο ενισχύουν την παραγωγικότητα, τη συνεργασία και την ευημερία, αλλά και κάνουν τον μελλοντικό χώρο εργασίας πολύ πιο περιεκτικό. Αυτό θα χρειαστεί ηγεσία – έχουμε δει στην πανδημία πώς η συμμετοχή των γυναικών στην εργασία έχει επηρεαστεί δυσανάλογα. 

Ωστόσο, καθιστώντας ευκολότερο το να είσαι παραγωγικός και να συνεργάζεσαι από οπουδήποτε, τα εργαλεία παραγωγικότητας που υποστηρίζονται από την τεχνολογία μπορούν να λειτουργήσουν πιο εξισωτικά – τραβώντας περισσότερα άτομα, που αγωνίζονται να γίνουν παραγωγικό μέρος του σήμερα, στο εργατικό δυναμικό. Με τους ηγέτες να επιδιώκουν να βελτιώσουν τη διαφορετικότητα και την εκπροσώπηση, οι ομάδες μπορούν επίσης να κατανεμηθούν περισσότερο και καλύτερα. Με την ταχεία σύνδεση και αυτού του είδους τις ψηφιακές προόδους, κάθε επιχείρηση θα έχει την ευκαιρία να γίνει μια μικρο-πολυεθνική και να προσεγγίσει ταλαντούχους υπαλλήλους και πελάτες, πέρα από τα σύνορα τους.

Δεν μπορούν όλοι, ωστόσο, να υιοθετήσουν εύκολα τις νέες τεχνολογίες. Εάν οι προβλέψεις είναι ακριβείς, ότι πολύ περισσότεροι άνθρωποι από ότι πιστευόταν προηγουμένως, θα χρειαστεί να μεταβούν σε νέες θέσεις εργασίας λόγω της πανδημίας, η εξοικείωση των ανθρώπων με τις κατάλληλες ψηφιακές δεξιότητες θα είναι το κλειδί για μια ανάκαμψη χωρίς αποκλεισμούς. Το 2022, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι επιχειρήσεις θα επενδύσουν σε νέες μορφές μάθησης για τους πιο ευάλωτους και αυτούς που κινδυνεύουν να εκτοπιστούν από την εργασία.

Ο κορωνοϊός επιτάχυνε τη χρήση της τεχνολογίας κατά πολλά χρόνια. Το 2022, θα δούμε τη δυνατότητα για σύνδεση και τα  ψηφιακά εργαλεία να επιταχύνουν μια ανάκαμψη που να λειτουργεί για όλους. Οι κυβερνήσεις, οι εταιρείες και οι κοινότητες θα πρέπει να συνεργαστούν για να το κάνουν πραγματικότητα, πιο γρήγορα.

Πηγή: WIRED

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης