Με τον Νικολά Μαδούρο συναντήθηκε σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Βενεζουέλα όπου βρίσκεται από χθες, έπειτα από την συνάντηση της «ομάδας των 20» στην Αργεντινή το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας επιφύλασσε θερμή υποδοχή στον Τούρκο ομόλογό του κατά την άφιξή του στη χώρα, ενώ οι δύο ηγέτες προχώρησαν στην υπογραφή δέκα συμφωνιών.
Ο Μαδούρο κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ερντογάν ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ανοίξαμε την αγκαλιά μας και την καρδιά μας στην Τουρκία με την ευγενή ιστορία. Στον τουρκικό λαό, πολεμιστή με πολλές νίκες».
«Οι δύο χώρες θα γράψουν ιστορία» είπε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας και συμπλήρωσε: «Θαυμάζουμε τον τουρκικό λαό αγαπάμε τον Ερτουγρούλ».
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο N. Μαδούρο είπε πως η Τουρκία είναι «ηγέτης στην περιοχή της Ευρασίας» ενώ πρόσθεσε πως τα τελευταία 100 χρόνια έπαιξε μεγάλο ρόλο στην περιοχή αλλά εξίσου σημαντική ήταν και η συμβολή της στον παγκόσμιο πολιτισμό και στην πολιτική.
«Η Τουρκία και πάλι αφύπνισε τον κόσμο» πρόσθεσε ο Νικολά Μαδούρο.

Έπειτα από τις κοινές δηλώσεις των δύο προέδρων ο Ν. Μαδούρο έδωσε στον Ταγίπ Ερντογάν το παράσημο «El Libertador» (του Απελευθερωτή) λέγοντάς του πως «αυτό είναι το αντίγραφο του σπαθιού του Σιμόν Μπολιβάρ».
Με τη σειρά του ο Ερντογάν όταν το πήρε είπε πως «θα είναι μία αξέχαστη ανάμνηση» και θα το τοποθετήσει στο σαράι του.

Νωρίτερα, ο Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από τον Νικολά Μαδούρο να κλείσει τα δύο σχολεία που λειτουργούν στη Βενεζουέλα και ανήκουν στον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν και να τα μεταβιβάσει σε ίδρυμα που ελέγχει ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν.

Πρόκειται για ένα αίτημα που έγινε δεκτό από τον Ν. Μαδούρο όπως έγινε δεκτή και η ανέγερση τζαμιού στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, το Καράκας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης