Ο Ιγκόρ Κορόμποφ γεννήθηκε το 1956 σε μία ήσυχη πόλη της περιοχής του Σμολένσκ, τη Βιάσμα. Το 1977 τελειώνει με άριστα την ανώτατη σχολή αεροπορίας της Σταυρούπολης και ορκίζεται αξιωματικός των σοβιετικών εναερίων δυνάμεων.

Στις 2 Φεβρουαρίου του 2016 αντικαθιστά στην ηγεσία της περίφημης GU, δηλαδή της πρώην GRU, της στρατιωτικής αντικατασκοπείας της Ρωσίας, τον Ιγκόρ Σέργκουν μετά τον αιφνίδιο θάνατό του. Στη θέση αυτή τον τοποθετεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Πρόκειται για προσωπική του επιλογή. Στις 21 Νοεμβρίου 2018, σε ηλικία μόλις 62 ετών, ο αρχηγός της ρωσικής αντικατασκοπείας για το εξωτερικό, δηλαδή της αντίστοιχης υπηρεσίας MI6 της Μεγάλης Βρετανίας, πεθαίνει έπειτα από σοβαρή ασθένεια. Οι ρωσικές Αρχές δεν ανακοίνωσαν καμία λεπτομέρεια όσον αφορά στην ασθένεια αυτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο προκάτοχός του, επίσης στρατηγός ονόματι Ιγκόρ Σέργκουν, πέθανε σε ηλικία 58 ετών. Όπως σημειώνει και ο Μάικλ Κάρπεντερ, ο πρώην σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα σε θέματα της ρωσικής ομοσπονδίας, «το προσδόκιμο ζωής σε αυτές τις θέσεις στη ρωσική γραφειοκρατία είναι εξαιρετικά χαμηλό»!

Ποιος ήταν, όμως, ο Ιγκόρ Κορόμποφ;

Σύμφωνα με στοιχεία των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, ήταν εκείνος που οργάνωσε και εκτέλεσε την απόπειρα δηλητηρίασης του διπλού πρώην Ρώσου πράκτορα Σκριπάλ και της κόρης του. Η υπόθεση έγινε γνωστή ως υπόθεση Σάλτσμπουρι, η δε δηλητηριώδης ουσία κατεγράφη στα χρονικά με τον κωδικό Νόβιτσοκ. Η υπόθεση Σκριπάλ και η εμπλοκή που ακολούθησε στις ρωσοβρετανικές σχέσεις δυσαρέστησαν τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος δεν έκρυψε την απογοήτευσή του στην τελευταία συνάντησή του με τον αρχηγό της GRU.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο επίσημο ανακοινωθέν για τον θάνατο του αρχηγού της ρωσικής αντικατασκοπείας χρησιμοποιείται η αριστοτεχνική γλώσσα, όπως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, με αναφορές όπως «ήταν ένας υπέροχος άνθρωπος και πιστό τέκνο της Ρωσίας, αλλά πάνω απ’ όλα ήταν ένας πατριώτης που υπεράσπιζε τη χώρα του», η οποία ωστόσο δεν είναι αρκετή για να απαντήσει στα ερωτήματα γύρω από τις δραστηριότητές του.

Ο στρατηγός Κορόμποφ εντάχθηκε στη στρατιωτική αντικατασκοπεία το 1985, δηλαδή από σχετικά νεαρή ηλικία. Θεωρείται, δηλαδή, γέννημα-θρέμμα αυτής της ελίτ της σοβιετικής σχολής κατασκόπων αλλά και εξαιρετικά έμπειρος, αφού έζησε από κοντά την αναταραχή που προκλήθηκε από την περεστρόικα και την γκλάσνοστ κατά την περίοδο Γκορμπατσόφ. Υπηρέτησε στο περίφημο ανώτατο επιτελείο Νοτίου Καυκάσου, δηλαδή στις θερμές περιοχές που γειτονεύουν με την Ουκρανία, την Κριμαία και βορειότερα με την Τσετσενία.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες τώρα, ο Ιγκόρ Κορόμποφ θεωρείται ο αρχιτέκτονας της κυβερνοεπίθεσης που εξαπέλυσε η Ρωσία κατά των ΗΠΑ και πιο συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας της Χίλαρι Κλίντον στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και του Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία. Ήταν από τις πρώτες προσωπικότητες της Ρωσίας που συμπεριελήφθησαν στην περίφημη αμερικανική μαύρη λίστα με τις κυρώσεις εναντίον της Μόσχας.

Τι είναι η GRU;

Πρόκειται για το ακρωνύμιο της «ανώτατης διεύθυνσης αντικατασκοπείας», αφού έτσι ονομάστηκε το 2010. Το προηγούμενο όνομα της υπηρεσίας, όπως ήταν γνωστό από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκε η ρωσική στρατιωτική αντικατασκοπεία, ήταν GU. Βασικός σκοπός της υπηρεσίας αυτής είναι η στρατιωτική αντικατασκοπεία εξωτερικού. Η έδρα της βρίσκεται στη Μόσχα.

Η GRU είναι μακράν η μεγαλύτερη σε ισχύ και δίκτυο μυστική υπηρεσία της Ρωσίας και ελέγχει σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό την ελίτ των ρωσικών ειδικών δυνάμεων, την περίφημη Σπετσνάζ. Επειδή ανήκει στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, η GRU απολαμβάνει μια ιδιαίτερη αυτονομία, η οποία και την έφερε πάρα πολλές φορές τις τελευταίες δεκαετίες σε άμεση σύγκρουση με αντίστοιχες μυστικές υπηρεσίες της χώρας όπως τη FSB και τη SVR που είναι θυγατέρες της κοινής μητέρας μυστικών υπηρεσιών, της περίφημης κατά τη σοβιετική περίοδο KGΒ.

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος Πούτιν ολοκλήρωσε την καριέρα του στην KGB με ειδίκευση σε θέματα Ανατολικής Ευρώπης και με έδρα κυρίως την ανατολική Γερμανία με τον βαθμό του συνταγματάρχη. Η τελευταία τοποθέτησή του ήταν στην Αγία Πετρούπολη.

Μία από τις πολύ πρόσφατες και πολυσυζητημένες δραστηριότητες της GRU ήταν η επιχείρηση «Fancy Bear/ art28» (Φανταχτερή Αρκούδα). Πρόκειται για την ομάδα που ανέλαβε τις κυβερνοεπιθέσεις κατά υψηλών στόχων που συμπεριέλαβαν το ΝΑΤΟ και τις προεκλογικές εκστρατείες της Χίλαρι Κλίντον και του Εμανουέλ Μακρόν, όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως.

Για την ακρίβεια, η Μεγάλη Βρετανία κατηγόρησε την GRU για την απόπειρα δηλητηρίασης του Σκριπάλ και της κόρης του καθώς και για τον θάνατο των Ντάουν Στέρτζες και Τσάρλι Πάουελι, οι οποίοι ήρθαν σε επαφή με το δηλητήριο που περιείχε το δοχείο με το Νόβιτσοκ τον περασμένο Ιούνιο. Οι μυστικές υπηρεσίες της Ολλανδίας κατηγορούν την GRU για κυβερνοεπίθεση κατά του παρατηρητηρίου για τα χημικά όπλα, ενώ οι αμερικανικές υπηρεσίες καταγγέλλουν την GRU για την κυβερνοεπίθεση το 2016 κατά τη διάρκεια των αμερικανικών προεδρικών εκλογών.

Η Μόσχα διέψευσε όλες αυτές τις κατηγορίες. Ωστόσο, βαρύ πλήγμα για την GRU ήταν η αποκάλυψη από τις βρετανικές υπηρεσίες της ταυτότητας των υπόπτων που κρύβονταν πίσω από την υπόθεση Σκριπάλ. Πρόκειται για τους καταγεγραμμένους Ρώσους πράκτορες Αλεξάντερ Μίσχιν και Ανατόλι Τσεπίγκα.

Οι ολλανδικές και οι βρετανικές Αρχές αποκάλυψαν επίσης την ταυτότητα τεσσάρων Ρώσων πρακτόρων της GRU οι οποίοι προσπάθησαν να χακάρουν τα ηλεκτρονικά αρχεία της οργάνωσης για την απαγόρευση διασποράς των χημικών όπλων.

Οι τέσσερις Ρώσοι είχαν στην κατοχή τους laptop και κινητά τηλέφωνα τα οποία περιείχαν αποδείξεις για αυτήν την κυβερνοεπίθεση από την περίφημη μονάδα 26165, περισσότερο γνωστή ως «GPU85 main special service center».


(Φωτογραφία με τους τέσσερις Ρώσους πράκτορες που έδωσαν στη δημοσιότητα οι μυστικές υπηρεσίες της Ολλανδίας)

Η GRU σε περίοδο κατά την οποία ηγείτο της υπηρεσίας ο Ιγκόρ Κορόμποφ κατηγορήθηκε επίσης για το αποτυχημένο πραξικόπημα στο Μαυροβούνιο το 2016.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης