Πόσοι άραγε θυμούνται το Ντόνετσκ; Αναρωτιέται δημοσίευμα του γερμανικού «DER SPIEGEL». Για να υποστηρίξει πως «στην Ευρώπη έχει ξεχαστεί πια αυτή η τοποθεσία, κι ας συνεχίζεται ο πόλεμος εκεί και στρατιώτες ή αντικαθεστωτικοί αντάρτες σκοτώνονται καθημερινά».

Κι όμως στο Ντόνετσκ την Κυριακή διεξήχθησαν εκλογές για την αυτοανακηρυχθείσα «Λαϊκή Δημοκρατία Λουχάνσκ και Ντόνετσκ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η ευρωπαϊκή Ένωση δεν αναγνώρισαν αυτήν την ψηφοφορία «επειδή παραβιάζει τη συμφωνία του Μινσκ».

Το Κίεβο χαρακτήρισε την εκλογική διαδικασία «φάρσα», κι ότι «ουδεμία σχέση είχαν με την θέληση του λαού».

Όσο για την Ρωσία -όπως γράφει το Σπίγκελ- «η Μόσχα για μια ακόμη φορά προσπάθησε να δείξει ότι ουδεμία σχέση είχε με την ψηφοφορία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κι όμως, η εκλογική διαδικασία της περασμένης Κυριακής θα πρέπει να τύχει της προσοχής, επειδή αυτή την φορά δεν επρόκειτο για προβοκάτσια, «αλλά ήταν προϊόν πολιτικής εγκατάλειψης».

Και το γερμανικό περιοδικό υπενθυμίζει ότι στις 31 Αυγούστου είχε δολοφονηθεί ο Alexander Zakharchenko, επικεφαλής του κυβέρνησης της Λαϊκής δημοκρατίας του Ντόνετσκ, για να κατηγορηθεί το Κίεβο ως υπεύθυνο.

Στα τέλη του περασμένου χρόνου, ο ηγέτης της γειτονικής Λαϊκής Δημοκρατίας Λουχάνσκ, υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει την χώρα και να ακαταφύγει στη Ρωσία.

O Zakharchenko όσο και ο Plotnitsky είχαν υπογράψει την συμφωνία του 2015 του Μινσκ, μαζί με τον τότε πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, την καγκελάριο Μέρκελ, τον πρόεδρο Πούτιν και τον πρόεδρο Ποροσένκο της Ουκρανίας. Και οι δύο θεωρούνταν εγγυητές της ειρήνης στην ανατολική Ουκρανία.

Εδώ εμπλέκεται και η απόφαση του οικουμενικού πατριαρχείου να αναγνωρίσει την απόσχιση από το πατριαρχείο της Μόσχας της «ανεξάρτητης» Ορθόδοξης Εκκλησία της Ουκρανίας. Κάτι που ενδεχομένως δεν έχει άμεση σχέση με το Ντόνετσκ, αλλά οπωσδήποτε επηρεάζει την ρωσική επιρροή στην Ουκρανία.

Άλλωστε ρωσικά Μέσα, κάλεσα τον κλήρο της Ουκρανίας να μην αποδεχθεί την υπακοή στην Εκκλησία του Κιέβου –κάτι που θα περιόριζε την ρωσική επιρροή στους πιστούς στην Ουκρανία.

Για τα δυτικά Μέσα, η έκκληση αυτή ισοδυναμούσε σε πρόσκληση για αναζωπύρωση του Εμφυλίου Πολέμου εναντίον του Κιέβου..

Με πληροφορίες από το DER SPIEGEL
Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης