Το ρολόι μόλις χτύπησε 18:00 όταν ο κόσμος στη Βηρυτό συγκλονίστηκε. Από την πλατεία Sassine, ένα μίλι (1,6 χιλιόμετρα) από την πρώτη έκρηξη, φαινόταν σαν βόμβα ή έκρηξη φυσικού αερίου.

Η μεγάλη έκρηξη προκάλεσε μια νέα τραγωδία πέρα από τις άλλες κρίσεις που αντιμετωπίζει ήδη η χώρα. Ο Λίβανος κινδυνεύει με οικονομική κατάρρευση, με το νόμισμά του σε ελεύθερη πτώση και αυξημένο ποσοστό φτώχειας, εκτός από την πανδημία κορωνοϊού που έχει προκαλέσει μια κρίση υγειονομικής περίθαλψης στη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού στις 4 Αυγούστου ήταν τεράστια.Οι δρόμοι ήταν καλυμμένοι με σπασμένο γυαλί που έβρεχε από τα  κτυπημένα κτίρια. Σε μια πολυσύχναστη διασταύρωση τρεις γυναίκες κάθισαν στη μέση του δρόμου αιμορραγώντας. Η Βηρυτός δεχόταν επίθεση: Γυαλιά κάτω από ελαστικά, ερείπια σπιτιών, ο θρήνος των σειρήνων, η έντονη μυρωδιά του καπνού.

Ο Πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Άουν είπε ότι η καταστροφική έκρηξη θα μπορούσε να ήταν αποτέλεσμα «ξένης παρέμβασης», με αποτέλεσμα περίπου 300.000 άνθρωποι να εκτοπιστούν από τα σπίτια τους. Ο κυβερνήτης της Βηρυτού, Marwan Abboud, δήλωσε ότι οι ζημίες από την έκρηξη, που συνδέονται με περίπου 2.750 τόνους νιτρικού αμμωνίου που είναι αποθηκευμένες στο λιμάνι, θα μπορούσαν να φτάσουν τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια.

Καθ ‘όλη τη διάρκεια της 6ης Αυγούστου, ένα ρεύμα αυτοκινήτων συνέχισε να ρέει προς τις πληγείσες περιοχές της πρωτεύουσας, γεμάτο με εργαζόμενους βοήθειας και ακτιβιστές της κοινωνίας των πολιτών που προσπαθούν να προσφέρουν στους ανθρώπους τροφή και στέγη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για όσους βρίσκονται στην οδό Hamra της Βηρυτού, περίπου 4 χιλιόμετρα  από το λιμάνι, ο κάποτε ζωντανός δρόμος ήταν καλυμμένος με γυαλί και έμεινε σχεδόν άδειος αφού οι ειδικοί προειδοποίησαν τους ανθρώπους να μείνουν στο σπίτι, να σφραγίσουν τα παράθυρά τους και να φορούν μάσκες όταν βγαίνουν έξω λόγω των τοξικών αερίων που εκλύονται από την έκρηξη.

Πολλοί στον Λίβανο είναι έξαλλοι με την κυβέρνηση για την προφανή αμέλειά της να αποθηκεύσει το εκρηκτικό υλικό τόσο κοντά στο μεγάλο πληθυσμιακό κέντρο της χώρας.

Ο Tarek al-Hamish, ρεσεψιονίστ στο Νοσοκομείο Najjar της Βηρυτού, χαρακτήρισε το επακόλουθο της έκρηξης ως σενάριο που μοιάζει με πόλεμο. «Ήταν κάτι που βλέπετε στις ταινίες. Περίπου 150 ασθενείς έλαβαν πρώτες βοήθειες στο δρόμο με ταχύτητα που δεν έχω ξαναδεί», δήλωσε ο Hamish στο Al-Monitor,
Το νοσοκομείο υπέστη μικρές ζημιές και το προσωπικό του να μεταφέρει μερικούς ασθενείς σε άλλα δωμάτια.

 Ο Γκάζι Ντζαάρ, Διευθύνων Σύμβουλος του νοσοκομείου, αποφάσισε να παρέχει δωρεάν θεραπεία σε όσους τραυματίστηκαν από την έκρηξη, συμπεριλαμβανομένων των ασθενών που χρειάστηκαν χειρουργική επέμβαση.

Το Νοσοκομείο Al Roum, που βρίσκεται περίπου 3 χιλιόμετρα από το λιμάνι, κατέρρευσε και έγινε εντελώς άχρηστο ως αποτέλεσμα της έκρηξης. Ο Διευθύνων Σύμβουλος του νοσοκομείου, Eid Azar, δήλωσε ότι όλοι οι ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων 19 περιπτώσεων κορωναϊού, έπρεπε να φύγουν.

Η Nada Nasif, 32 ετών, έκανε ένα διάλειμμα από τον εθελοντισμό για να μιλήσει στο Monitor. Δούλευε με  ομάδα ως αργά το βράδυ σε κάμπινγκ στην πλατεία. «Είμαστε οργανωμένοι γιατί δυστυχώς έχουμε εμπειρία στη διάσωση λόγω των πυρκαγιών που συνέβησαν… και αυτό διευκόλυνε τη γρήγορη συγκέντρωση και την αποτελεσματική εργασία», δήλωσε η Nasif, αναφερόμενη στις μαζικές πυρκαγιές που γνώρισε η χώρα τον Οκτώβριο.

«Το πραγματικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι ότι με την οικονομική κρίση, όλοι χρειάζονται δωρεές, αλλά προτεραιότητά μας τώρα είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που επηρεάζονται κυρίως από την έκρηξη», είπε.

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης