Μετά την επέλασή του σε Καραϊβική και Κούβα, ο φονικός τυφώνας Μάθιου έφτασε στις ακτές της Φλόριντα και λίγα λεπτά πριν τις 9 το πρωί (ώρα Ελλάδας) πέρασε -εξασθενημένος- στη Ν. Καρολίνα και στην περιοχή Τσάρλεστον.

Δύο αμερικανικές πολιτείες έχουν κηρυχθεί προληπτικά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τρία εκατομμύρια κάτοικοι των παράκτιων περιοχών στις ΗΠΑ εγκατέλειψαν τα σπίτια τουςΣτο καταστροφικό του πέρασμα έχει αφήσει πίσω τουλάχιστον 842 νεκρούς σε Καραϊβική, ανυπολόγιστες ζημιές σε σπίτια, περιουσίες και καλλιέργειες, και εκατομμύρια τρομαγμένους πολίτες που εγκατέλειψαν τις εστίες τους σε μια προσπάθεια να προστατευτούν από τη μανία του. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα περισσότερα από τα θύματα έχασαν τη ζωή τους από πτώση δέντρων, «ιπτάμενα» συντρίμμια και ύδατα ποταμών, οι οποίοι υπερχείλισαν.

Πληροφορίες του CNN και άλλων ξένων δικτύων κάνουν λόγο για τέσσερις νεκρούς στη Φλόριντα.  Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι μία γυναίκα, ηλικίας περίπου 50 ετών, υπέστη καρδιακή ανακοπή στο σπίτι της στην κομητεία Σεντ Λούσι της κεντρικής Φλόριντα. Εξαιτίας της σφοδρότητας των ανέμων, οι ομάδες διάσωσης δεν μπόρεσαν να μεταβούν εγκαίρως στο σημείο για την παροχή πρώτων βοηθειών, με αποτέλεσμα η γυναίκα να μην αντέξει. «Δεν μπορέσαμε να επέμβουμε και δυστυχώς απεβίωσε» είπε η εκπρόσωπος Τύπου Κάθριν Τσέινεϊ.

Μία ακόμη γυναίκα σκοτώθηκε λόγω πτώσης δέντρου ενώ άλλα τρία άτομα – αγνώστων στοιχείων – εξέπνευσαν υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τρισδιάστατη απεικόνιση του τυφώνα Μάθιου που έδωσε στη δημοσιότητα η NASA:

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρικ Σκοτ προειδοποίησε ότι υπάρχει ο κίνδυνος να σημειωθούν πλημμύρες στην περιοχή Τζάκσονβιλ εξαιτίας του κυκλώνα. «Τα χειρότερα δεν έχουν ακόμα έρθει… Υπάρχει ενδεχόμενο (ο τυφώνας) να μας πλήξει άμεσα και να καταγραφούν άνεμοι ταχύτητας 160 χιλιομέτρων την ώρα» τόνισε ο Σκοτ.

Eικόνα από τις ακτές της Φλόριντα:

Δύο αμερικανικές πολιτείες κηρύχθηκαν προληπτικά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τρία εκατομμύρια κάτοικοι των παράκτιων περιοχών εγκατέλειψαν τα σπίτια τους.

Παράλληλα, μόνο στη Φλόριντα, διακόπηκε η ηλεκτροδότηση σε 1,2 εκατ. νοικοκυριά. Οι Αρχές της πολιτείας είχαν προειδοποιήσει για περαιτέρω διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

Εικόνα από τη Ν. Καρολίνα

Εικόνα από Daytona Beach:

Εικόνα από Cocoa Beach:


Εικόνα από την παραλία του Μαϊάμι:

Παρακολουθήστε live μετάδοση για τον τυφώνα Μάθιου:


Η Φλόριντα θυμίζει πλέον έρημη πολιτεία.

Καρέ-καρέ η στιγμή που ο Matthew χτυπά σε κολόνες ηλεκτρικού ρεύματος:

Ο Μάθιου άλλαξε πορεία την Πέμπτη προς τα βόρεια, πλήττοντας τις Μπαχάμες, με κατεύθυνση προς τη Φλόριντα. Ο κυκλώνας ενισχύθηκε την Πέμπτη στην κατηγορία 4 της πενταβάθμιας κλίμακας με ανέμους άνω των 200 χιλιομέτρων ανά ώρα, την Παρασκευή ωστόσο εξασθένισε και έπεσε στην κατηγορία 3.

Λαμαρίνες που οι ισχυροί άνεμοι του Μάθιου στροβιλίζουν σαν να ήταν φύλλα δέντρου

Η εναέρια και θαλάσσια κυκλοφορία προς τα νησιά διεκόπη και οι άνθρωποι προειδοποιήθηκαν από τις Αρχές να μετακινηθούν σε σημεία τέτοια ώστε να μη διατρέχουν κίνδυνο.

Με περισσότερες από 4.300 πτήσεις να έχουν ακυρωθεί και τις νότιες Πολιτείες των ΗΠΑ να έχουν εκκενωθεί, πιλότοι του οργανισμού National Oceanic Atmospheric Administration (NOAA) πέταξαν στο μάτι του κυκλώνα.

Δείτε εικόνα μέσα από το cockpit:

Κάτοικοι της Φλόριντα εγκαταλείπουν τις εστίες τους

Συστάσεις Ομπάμα στους κατοίκους της Φλόριντα

O πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα διατύπωσε την Παρασκευή την εκτίμηση ότι οι κάτοικοι της νότιας Φλόριντα απέφυγαν τα χειρότερα, αναφερόμενος στην υποβάθμισή του τυφώνα Μάθιου στην κατηγορία 3. Προειδοποίησε όμως τους πολίτες για το ενδεχόμενο ανόδου των υδάτων.

«Πρόκειται πάντα για έναν τυφώνα πραγματικά επικίνδυνο» δήλωσε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους από το Οβάλ Γραφείο, όπου συναντήθηκε με τους υπεύθυνους αξιωματούχους που διαχειρίζονται το θέμα, μεταξύ των οποίων ο Κρεγκ Φουγκέιτ, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εκτάκτων Καταστάσεων (FEMA).

«Διαπιστώσαμε ότι έχουν προκληθεί σημαντικές υλικές ζημιές σε ορισμένες περιοχές στη νότια Φλόριντα. Πιστεύω ότι η κύρια ανησυχία μας στην παρούσα φάση δεν είναι μονάχα η ισχύς των ανέμων αλλά και η άνοδος των υδάτων» τόνισε.

«Οι πολίτες πρέπει να ακούσουν τους τοπικούς αξιωματούχους» όταν τους συστήνουν να απομακρυνθούν από τις πληγείσες περιοχές, επισήμανε ο Ομπάμα. «Μπορούμε πάντα να αντικαταστήσουμε την περιουσία», δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε ζωές, είπε σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος των ΗΠΑ.



Ο Μάθιου σάρωσε Κούβα και Αϊτή

Τοπίο απόλυτης καταστροφής άφησε πίσω του ο τυφώνας Μάθιου στην Αϊτή, όπου ο απολογισμός των νεκρών εκτοξεύθηκε σε 842, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ενώ δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έμειναν άστεγοι και οι καλλιέργειες καταστράφηκαν σε αυτήν την χώρα της Καραϊβικής.

Οι πληροφορίες έρχονται με το σταγονόμετρο από τις απομακρυσμένες περιοχές με τις οποίες κάθε επικοινωνία έχει χαθεί μετά το φονικό πέρασμα του Μάθιου.

Παραθαλάσσια χωριά ισοπεδώθηκαν από τα κύματα που προκάλεσε ο τυφώνας. Οι Αρχές σε τουλάχιστον τρεις πόλεις έκαναν λόγο για δεκάδες νεκρούς. Στο χωριό Σαντάλ 86 άνθρωποι σκοτώθηκαν, κυρίως όταν δέντρα καταπλάκωσαν τα σπίτια τους, ενώ 20 άτομα αγνοούνται.

«Ένα δέντρο έπεσε πάνω στο σπίτι και το ισοπέδωσε. Ολόκληρο το σπίτι έπεσε πάνω μας. Δεν μπορούσα να βγω έξω» δήλωσε ο οδηγός Ζαν Πιερ Ζαν-Ντονάλ, ηλικίας 27 ετών.

«Άνθρωποι ήρθαν να σηκώσουν τα χαλάσματα και τότε είδα τη γυναίκα μου που σκοτώθηκε εκεί ακριβώς» είπε ο Ζαν Ντονάλ.

Δεκάδες άνθρωποι αγνοούνται, πολλοί στην περιοχή Γκραντάνς στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Στην παραθαλάσσια πόλη Λεζ Ανγκλέ χάθηκαν επίσης «αρκετές δεκάδες» άνθρωποι, δήλωσε στο Reuters ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Λουίς Πολ Ραφαέλ.

Την Τρίτη και την Τετάρτη ο Μάθιου σάρωσε την Κούβα και την Αϊτή, με ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 225 χλμ. ανά ώρα. Οι καταρρακτώδεις βροχές που συνοδεύουν τον τυφώνα έπληξαν πόλεις και κατέστρεψαν ζωικό κεφάλαιο, σοδειές και σπίτια.


 
Η καταστροφή που έχει προκαλέσει ο τυφώνας Μάθιου στο πέρασμά του οδήγησε στην αναβολή της διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών της Αϊτής που ήταν προγραμματισμένες για αυτό το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με αξιωματούχους. 

Ο Μάθιου είναι ο ισχυρότερος κυκλώνας στην Καραϊβική μετά τον Φέλιξ που έπληξε την περιοχή το 2007. 

Η δορυφορική φωτογραφία της NASA από τον τυφώνα Μάθιου που έκανε τον γύρο του διαδικτύου καθώς θυμίζει το σχήμα ενός χαμογελαστού κρανίου με ένα κόκκινο λαμπερό μάτι.

Επιμέλεια: Χρήστος Καράμπελας

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης