Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε σήμερα με αφορμή τη διάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στη Γενεύη ότι η Παγκόσμια Ακαδημία Υγείας, που έχει στόχο «να αποτελέσει δομή αναφοράς στην εκπαίδευση σε θέματα δημόσιας υγείας», θα ανοίξει τις πύλες της στη Λιόν το 2023.

Το σχέδιο για τη δημιουργία της ακαδημίας αυτής ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2019, προτού ξεσπάσει η πανδημία του νέου κορωνοϊού, και έχει στόχο «την κατάρτιση των δημόσιων αξιωματούχων, των επικεφαλής επιχειρήσεων και των ενεργών δυνάμεων της παγκόσμιας κοινωνίας των πολιτών για τα διακυβεύματα παγκοσμίως για την υγεία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δύο χρόνια μετά, με μεγάλη μου χαρά ανακοινώνω, μαζί με σας αγαπητέ γιατρέ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους (γενικός διευθυντής του ΠΟΥ), το ξεκίνημα της Παγκόσμιας Ακαδημίας Υγείας» δήλωσε ο Μακρόν σε ομιλία του που μεταδόθηκε διαδικτυακά κατά την έναρξη της 74ης Παγκόσμιας Συνέλευσης για την Υγεία, η οποία διεξάγεται στη Γενεύη ως την 1η Ιουνίου.

«Η Γαλλία έχει δεσμευτεί να επενδύσει σε αυτή περισσότερα από 120 εκατομμύρια ευρώ (…). Οι πύλες της θα ανοίξουν στη Λιόν το 2023, αλλά θα προσφέρει ήδη από αυτό το καλοκαίρι έναν πρώτο κατάλογο διαδικτυακής εκπαίδευσης» πρόσθεσε.

Η δομή αυτή του ΠΟΥ, η οποία χρηματοδοτείται εν μέρει από τις τοπικές Αρχές, θα βρίσκεται στο ερευνητικό κέντρο βιοτεχνολογίας της Ζερλάν, που φιλοξενεί το Διεθνές Κέντρο Έρευνας κατά του Καρκίνου και φαρμακευτικούς ομίλους, όπως η Sanofi.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η ανάγκη εκπαίδευσης είναι τεράστια, καθώς, σύμφωνα με τον οργανισμό, θα υπάρξει έλλειψη 18 εκατομμυρίων εργαζομένων στον τομέα της υγείας ως το 2030, κυρίως στις λιγότερο εύπορες χώρες.

Σύμφωνα με τον Εμανουέλ Μακρόν, «η σημερινή πανδημία, συνοδευόμενη από παραπληροφόρηση, μας επέτρεψε να διαπιστώσουμε τη σημασία της επιστήμης και των εύρωστων συστημάτων υγείας». «Η πρόσβαση στα επιστημονικά δεδομένα, σε μια αξιόπιστη πληροφόρηση, η κατάρτιση τόσο του κοινού όσο και των εργαζομένων στον τομέα της υγείας είναι ουσιαστικής σημασίας στη σημερινή μάχη κατά της πανδημίας. Θα είναι τουλάχιστον το ίδιο σημαντικά απέναντι σε όλα τα σοκ που θα αντιμετωπίσουμε τα χρόνια και τις δεκαετίες που θα έρθουν».

Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε παράλληλα την ανάγκη να ενισχυθεί, μέσω μεταρρύθμισης, ο ΠΟΥ, ο οποίος «θα πρέπει να είναι ταυτοχρόνως ισχυρός σε περίοδο κρίσης, επαρκώς ευέλικτος για να αντιδρά επειγόντως, συμπαγής απέναντι στις πολεμικές, ολότελα διαφανής για να εμπνέει εμπιστοσύνη, με μια σαφή και διάφανη διαχείριση για να μην υφίσταται καμία διπλωματική πίεση και να μην μπορεί να εγείρει ουδεμία υποψία για καμία πίεση αυτού του είδους».

Ο ΠΟΥ δέχθηκε επικρίσεις από τότε που ξέσπασε η πανδημία του COVID-19, κυρίως από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έκρινε ότι είχε επηρεαστεί υπερβολικά από την Κίνα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης