Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε σήμερα το Ιράν «να ανακαλέσει άμεσα» την υπέρβαση του ορίου που του είχε επιβληθεί ως προς τα αποθέματα ουρανίου χαμηλού εμπλουτισμού που δικαιούται να διαθέτει βάσει της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Ο Γάλλος πρόεδρος «ενημερώθηκε με μεγάλη ανησυχία» για την ανακοίνωση που έκανε χθες Δευτέρα η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) και «ζητεί από το Ιράν να ανακαλέσει άμεσα την υπέρβαση αυτή», όπως και «να απόσχει από οποιοδήποτε επιπρόσθετο μέτρο που θα διακυβεύει τις πυρηνικές του υποχρεώσεις», σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος “υπενθυμίζει την προσήλωσή του στον πλήρη σεβασμό των όρων της πυρηνικής συμφωνίας του 2015”, υπογραμμίζει ότι “θα συνεχίσει τις προσεχείς ημέρες τα διαβήματά του ώστε η Τεχεράνη να συμμορφωθεί πλήρως με τις υποχρεώσεις της και να συνεχίσει να επωφελείται από τα οικονομικά πλεονεκτήματα της συμφωνίας”, προστίθεται στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ ανακοίνωσε ότι η χώρα του “ξεπέρασε το όριο των 300 κιλών” ουρανίου χαμηλού εμπλουτισμού.

Η υπέρβαση αυτή επιβεβαιώθηκε από την ΙΑΕΑ, η οποία είναι επιφορτισμένη με την επαλήθευση της τήρησης των υποχρεώσεων της Τεχεράνης απέναντι στην διεθνή κοινότητα βάσει της συμφωνίας του 2015.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Ιράν “παίζει με τη φωτιά”, αντέδρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος συνομίλησε για το θέμα αυτό με τον Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, σε ένα πλαίσιο ήδη οξυμένων εντάσεων ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ουάσινγκτον.

Η Γαλλία προσπαθεί, μαζί με τη Γερμανία, τη Βρετανία, τη Ρωσία και την Κίνα, να συνεχίσει να ισχύει η συμφωνία του 2015 παρά την αποχώρηση των ΗΠΑ από αυτήν και τις βαριές κυρώσεις που επέβαλλαν στο Ιράν και στους εμπορικούς του εταίρους, οι οποίες αφορούν κυρίως τις εξαγωγές πετρελαίου της Τεχεράνης.

Οι χώρες αυτές κάλεσαν την Τεχεράνη τις τελευταίες εβδομάδες να μην διαπράξει το “σφάλμα” και προχωρήσει σε παραβίαση της συμφωνίας αυτής.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης