Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε την Πολωνία να δει την Ευρωπαϊκή Ένωση όχι μόνο ως μια κοινή αγορά αλλά και ως ένα πολιτικό σχέδιο στη βάση κοινών αξιών.

«Γνωρίζω ότι η προσήλωση στην κοινή αγορά είναι πολύ ισχυρή και κυρίαρχη στην Πολωνία», είπε ο Μακρόν. «Όμως η Ευρώπη δεν είναι μόνο μια αγορά… Είναι κυρίως ένα πολιτικό σχέδιο», είπε σε μια διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Jagiellonian στην Κρακοβία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Πολωνία αποστασιοποιήθηκε από τις πολιτικές πτυχές της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, υποστήριξε ο Μακρόν, περιλαμβανομένων θεμελιωδών δικαιωμάτων. Αυτό ήταν «σημαντικό λάθος».

Πρόσφατα η Πολωνία έχει έρθει σε αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα που προώθησε το κυβερνών, συντηρητικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη.

Οι Βρυξέλλες ανησυχούν ότι οι μεταρρυθμίσεις υπονομεύουν το κράτος δικαίου στη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μην πιστεύετε ό,τι σας λένε: η Ευρώπη θα μου δώσει λεφτά για την ενεργειακή μετάβασή μου, αλλά θα με αφήσει να κάνω τις πολιτικές επιλογές μου. Δεν είναι αλήθεια. η Ευρώπη είναι ένας συνασπισμός… ένας συνασπισμός αξιών, κειμένων, φιλοδοξιών», είπε ο Μακρόν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης