Το πασίγνωστο ρεστοράν «Φουκέ» στα Ηλύσια Πεδία είναι μέσα στην κάπνα και τα αποκαΐδια. Μπροστά από την Αψίδα του Θριάμβου στήθηκαν οδοφράγματα. Κατά μήκος της ονομαστής Λεωφόρου τα μαγαζιά είναι ρημαγμένα, βανδαλισμένα και λεηλατημένα. Η γαλλική αστυνομία κατηγορείται πως ενήργησε με λανθασμένο τρόπο, αφήνοντας χώρο και χρόνο στους διαδηλωτές για να μετατρέψουν το κέντρο της πόλης σε πεδίο μάχης.

Οι ίδιοι οι διαδηλωτές, περισσότεροι από 36.000, λειτούργησαν όπως και στις πρώτες διαδηλώσεις του Δεκεμβρίου, επιλέγοντας στόχους-σύμβολα του γαλλικού κατεστημένου. Τα «κίτρινα γιλέκα» επέστρεψαν και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση, τέσσερις μήνες μετά, να εκστομίζει δικαιολογίες και κοινότοπες καταγγελίες. Είναι προφανές, όπως γράφουν και οι εφημερίδες «Le Monde» και «Liberation», πως η γαλλική κυβέρνηση έχει ξεπεραστεί από τα γεγονότα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα συνδικάτα της γαλλικής αστυνομίας έχουν πια τον λόγο. Και οι τρεις συνδικαλιστικοί φορείς καταγγέλλουν το Υπουργείο Εσωτερικών πως με τις διαταγές που έδωσε δημιούργησε σύγχυση. Στην ουσία, η γαλλική κυβέρνηση είχε δώσει εντολές αυτοσυγκράτησης εκ μέρους των αστυνομικών δυνάμεων. Το πολιτικό συμπέρασμα, ωστόσο, είναι πως ο Εμανουέλ Μακρόν φαίνεται να χάνει τον έλεγχο του δρόμου και η αστυνομία να πληρώνει τα σπασμένα.

Από τον θάλαμο επιχειρήσεων του Υπουργείου Εσωτερικών ο πρόεδρος της Γαλλίας μίλησε για εχθρούς της Δημοκρατίας που επιδιώκουν μόνον την καταστροφή. Τα λόγια του θυμίζουν τόσο πολύ τον Μακρόν προ τετραμήνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον δρόμο, ωστόσο, τα πράγματα είναι δύσκολα. Οι αστυνομικοί για πρώτη φορά έκαναν χρήση θωρακισμένου οχήματος που εκτοξεύει «πούδρα δακρυγόνων». Οι διαδηλωτές ενισχυόμενοι από περίπου 1.500 νεαρούς του αντιεξουσιαστικού χώρου «Black Block» κατάφεραν να αποκτήσουν την πρωτοβουλία των κινήσεων. Πολλές δεκάδες οι τραυματίες (17 αστυνομικοί), αλλά ουδείς πολύ σοβαρά. Προφανώς, οι πρόσφατες καταγγελίες για άσκηση υπερβολικής αστυνομικής βίας κατά των διαδηλωτών (μιλάμε για κομμένα χέρια και πόδια από στοχευμένες βολές βλημάτων δακρυγόνου και πλαστικών σφαιρών) ανάγκασαν το Υπουργείο Εσωτερικών να διατάξει αυτοσυγκράτηση. Το αποτέλεσμα ύστερα από τέσσερις μήνες συνεχών κινητοποιήσεων μάλλον οδηγεί προς την έννοια του αδιεξόδου.

Τελικά έγιναν 200 προσαγωγές, ωστόσο οι δυνάμεις ασφαλείας έχασαν και τις εντυπώσεις αλλά και τη μάχη. Τώρα στο Παρίσι ψάχνουν να ανακαλύψουν τον «ένοχο», δηλαδή να εντοπίσουν τον αποδιοπομπαίο τράγο. Μόνον που η υπόθεση «κίτρινα γιλέκα» είναι -όπως φαίνεται- πολύ σοβαρή για να τη διαχειρίζεται ο Μακρόν με «αποδιοπομπαίους τράγους». Οι ευρωεκλογές πλησιάζουν και ορισμένοι πολιτικοί παράγοντες του δημοκρατικού τόξου δεν κρύβουν πια τον πανικό τους. Στη Γαλλία, τα συστημικά πολιτικά κόμματα τρέμουν την εντυπωσιακή άνοδο της Ακροδεξιάς αλλά και την ενίσχυση μη συστημικών πολιτικών τάσεων στην κοινωνία. Αυτός όμως που θα εισπράξει μία ενδεχόμενη ήττα είναι ο «αρχηγός», δηλαδή ο Εμανουέλ Μακρόν, ο προ διετίας θριαμβευτής και πολλά υποσχόμενος.

 

Κάτω στον δρόμο, ένα εκρηκτικό μείγμα από αγανακτισμένους μικροαστούς, καταδικασμένους από τη σύγχρονη οικονομία μικροαγρότες, πικραμένους μικροεπαγγελματίες της επαρχίας, ακροδεξιούς εθνικιστές και ρατσιστές φασίστες αλλά και αντιεξουσιαστές, ακροαριστερούς και απλούς ανθρώπους που δεν μπορούν να αντέξουν άλλο αυτήν την ξεδιάντροπη φτωχοποίηση των πολλών με την παράλληλη ενίσχυση του πλούτου των ελαχίστων, όλοι αυτοί μαζί σπάνε, καίνε, λεηλατούν κάθε Σαββατοκύριακο το κέντρο της πόλης του φωτός. Ποιου φωτός; Της κάπνας και του δακρυγόνου καλύτερα.  

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης