Nτυμένοι στην ίδια χρωματική παλέτα έλαβαν τις θέσεις τους αντικριστά, ρίχθηκαν στην πολιτική αρένα και… έδειξαν τα δόντια τους. Οι δύο υποψήφιοι για τη γαλλική προεδρία, ο φιλελεύθερος κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν και η ακροδεξιά επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, συζήτησαν εφ’ όλης της ύλης στη χθεσινή τελευταία τηλεμαχία, λίγο πριν από την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής.

Έντονη λεκτική αντιπαράθεση και υψηλοί τόνοι κυριάρχησαν στο debate της Τετάρτης, με θεματολογία για τα οικονομικά, την ανεργία, τη φορολόγηση, την άμυνα και την τρομοκρατίαΈντονη λεκτική αντιπαράθεση και υψηλοί τόνοι κυριάρχησαν στο debate της Τετάρτης, με θεματολογία για τα οικονομικά, την ανεργία, τη φορολόγηση, την άμυνα και την τρομοκρατία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διάλογοι ήταν «φλογεροί», με τον Μακρόν να αποκαλεί τη Λεπέν «παράσιτο του συστήματος» και την επικεφαλής του «Εθνικού Μετώπου» να απαντά λέγοντας πως ο πολιτικός της αντίπαλος είναι ένας «υποψήφιος της ελίτ».

Λίγο πριν από την τηλεμαχία οι δημοσκοπήσεις έδιναν προβάδισμα 20% στον Μακρόν, ενώ εν συνεχεία ο ανεξάρτητος υποψήφιος, σύμφωνα με το κανάλι BFM, κέρδισε το 63% του τηλεοπτικού κοινού, το οποίο τον βρήκε πιο πειστικό από τη Λεπέν.

Η τηλεμαχία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολιτικοί αναλυτές που παρακολούθησαν την τηλεμαχία χαρακτήρισαν τη στάση της Μαρίν Λεπέν πιο επιθετική έναντι του Εμανουέλ Μακρόν. Η Λεπέν, μεταξύ άλλων, παρουσίασε τον εαυτό της ως «υποψήφια του γαλλικού λαού» και τον πολιτικό της αντίπαλο ως εκπρόσωπο της «άγριας παγκοσμιοποίησης».

Η Μαρίν Λεπέν υποστηρίζει πως επιθυμεί να μειώσει το συνταξιοδοτικό όριο στα 60 έτη, να διατηρήσει την εβδομαδιαία απασχόληση με συνολικά 35 ώρες και να επιβάλει έξτρα φορολόγηση σε όσους προσλαμβάνουν ξένους εργάτες, ώστε να μειωθεί η ανεργία των Γάλλων.

Ο Μακρόν υποστηρίζει τη διατήρηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 62 έτη και την ενδεχόμενη αύξηση του εβδομαδιαίου ωραρίου εργασίας. Κατηγορεί τη Λεπέν για άκρατο λαϊκισμό και επικίνδυνες πολιτικές, που θα οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών στα εισαγόμενα προϊόντα, ακόμα και στα φάρμακα. Από την άλλη, η Λεπέν εξαπολύει βέλη κατά του πολιτικού της αντιπάλου, κατηγορώντας τον πως αγνοεί τον κίνδυνο της τρομοκρατίας.

Για το θέμα της ασφάλειας ο Μακρόν προαναγγέλλει την πρόσληψη 10.000 επιπλέον αστυνομικών και αύξηση των θέσεων στις φυλακές κατά 15.000.

Τα αντίστοιχα νούμερα που «υπόσχεται» η Λεπέν είναι 15.000 και 40.000.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης