Μια από τις πιο αναμενόμενες ταινίες της χρονιάς θα είναι αυτή που θα σηκώσει την αυλαία του προσεχούς φεστιβάλ κινηματογράφου των Καννών στις 15 Μαΐου. Ο «Μεγάλος Γκάτσμπι» του Μπαζ Λούρμαν, με τον Λεονάρντο ντι Κάπριο στον ρόλο του μυστηριώδους ήρωα που έπλασε η φαντασία του συγγραφέα Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ – στο ομότιτλο μυθιστόρημα γραμμένο το 1925 – είναι η εκτός συναγωνισμού ταινία έναρξης της 66ης διοργάνωσης του σημαντικότερου κινηματογραφικού φεστιβάλ του κόσμου.

Το φιλμ, που θα προβληθεί τρισδιάστατο, μας μεταφέρει στην έξαλλη περίοδο της δεκαετίας του 1920 στην Ανατολική Ακτή της Νέας Υόρκης, όπου ανάμεσα στα τρελά πάρτι, την τζαζ μουσική και τους γκάνγκστερ αναδύεται η τόσο ρομαντική, όσο και τραγική, φιγούρα του Τζέι Γκάτσμπι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν είναι η πρώτη φορά που ταινία του Αυστραλού Μπαζ Λούρμαν ανοίγει το φεστιβάλ. Το 2002 το πρωτότυπο μιούζικαλ του «Μoulin Rouge» με την Νικόλ Κίντμαν και τον Γιούαν Μακ Γκρέγκορ ήταν ένα από τα μεγάλα γεγονότα της διοργάνωσης και, μάλιστα, οδήγησε τελικά την Κίντμαν στις υποψηφιότητες των Όσκαρ, κάτι που πολύ πιθανόν να συμβεί στην προκειμένη και με τον Ντι Κάπριο, στου οποίου το πλευρό του βρίσκονται η Κάρεϊ Μάλιγκαν, ο Τόμπι Μαγκουάιρ και ο Τζόελ Έντγκερτον.

Η κινηματογραφική μεταφορά του Λούρμαν έπεται εκείνης που γυρίστηκε το 1974 σε σκηνοθεσία Τζακ Κλέιτον με τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ στον ρόλο του Γκάτσμπι αλλά και της ξεχασμένης πια εκδοχής του 1949 σε σκηνοθεσία Έλιοτ Νάγκεντ με τον Άλαν Λαντ στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι το 1926, μία περίοδο όπου ο κινηματογράφος βρισκόταν ακόμη σε βουβό στάδιο, το μυθιστόρημα του Φιτζέραλντ είχε περάσει για πρώτη φορά στο σελιλόιντ με τον Γουόρνερ Μπάξτερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης