Του Κώστα Μπετινάκη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H Μαύρη Ήπειρος, που αποτελούσε πεδίο δράσης των αποικιοκρατικών δυνάμεων τον 19ο αιώνα, προκαλεί και σήμερα το ενδιαφέρον της νεοαποικιακής πολιτικής, λόγω των ενεργειακών πηγών της.

Η συνεισφορά ειδικών αμερικανικών δυνάμεων στην «ανακατάληψη» του ξενοδοχείου Radisson Blu στο Μπαμακό, πρωτεύουσας του Μάλι, από τους τρομοκράτες έδειξε πως υπάρχουν σε χώρες της αφρικανικής ηπείρου, έτοιμοι να δράσουν, στρατιώτες των ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου ανέφερε πως «αμερικανικές δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων βοηθούν ώστε να απελευθερωθούν οι όμηροι και να μεταφερθούν σε ασφαλές σημείο, καθώς οι δυνάμεις του Μάλι εκκαθαρίζουν το ξενοδοχείο από τους εχθρικούς οπλοφόρους».

Στο Μάλι είναι γνωστό πως δρουν εξτρεμιστικές ομάδες, όπως η Ansar Dine και το «Κίνημα για Ενότητα και Τζιχάντ στη Δυτική Αφρική». Άλλες τρομοκρατικές ομάδες που δρουν στην Αφρική είναι η Αλ Σαμπάαμπ, η Μπόκο Χαράμ και το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στο Iσλαμικό Μαγκρέμπ (AKIM).

Ο Αμερικανός ταξίαρχος Donald Bolduc, αρχηγός της Διοίκησης Αμερικανικών Επιχειρήσεων στην Αφρική (SOCAFRICA), είχε κάνει σε διάσκεψη της «Ομάδας Άμυνας Ένα» στις αρχές του μήνα δήλωση στην οποία ελάχιστη σημασία είχε δοθεί. Είχε περιγράψει το ΙΚΙΛ (Ισλαμικό Χαλιφάτο) ως «διεθνοποιημένη όσο και περιφερειακή απειλή, όπως και η Αλ Σαμπάαμπ, η Μπόκο Χαράμ, ο “Στρατός Αντίστασης του Θεού” και άλλες 43 εξτρεμιστικές ομάδες που δρουν στην Αφρική».

Σε ερώτηση της αμερικανικής ιστοσελίδας The Intercept για περισσότερες διευκρινίσεις, ο εκπρόσωπος της AFRICOM ταγματάρχης Anthony Falvo είπε μόνο: «Δεν έχω να σας πω κάτι περισσότερο».

​Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει ανακοινώσει κατάλογο 10 ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων (FTOs) που δρουν στην ΑφρικήΤο Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει ανακοινώσει κατάλογο 10 ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων (FTOs) που δρουν στην Αφρική, στις οποίες περιλαμβάνει τις ΙΚΙΛ, Μπόκο Χαράμ, Ανσάρ Μπαΐτ αλ Μακντίς, Αλ Σαμπάαμπ, AKIM, Ανσάρου, Ανσάρ αλ Ντιν, Ανσάρ αλ Σαρία στην Τυνησία, καθώς και την Ανσάρ αλ Σαρία στη Βεγγάζη και την Ανσάρ αλ Σαρία στην Ντάρνα.

Όλες αυτές, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, αποτελούν «εν δυνάμει κίνδυνο για τα αμερικανικά συμφέροντα στην Αφρική όσο και για τους Αμερικανούς εργαζόμενους στη Μαύρη Ήπειρο».

Πάντως επίσημα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν ανακοινώνει αν οι ΗΠΑ βρίσκονται σε πόλεμο εναντίον τους, παρά τις επίμονες ερωτήσεις που έχουν υποβληθεί για το ζήτημα αυτό.

Ο καθηγητής στη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ Jack Goldsmith, που είχε υπηρετήσει ως νομικός σύμβουλος στην κυβέρνηση του Τζορτζ Γ. Μπους, δήλωσε σε συνέντευξή του στη δημοσιογράφο Cora Currier πως «αποτελεί αδυναμία του Πενταγώνου να μην κάνει γνωστό στο κοινό ποιους αντιμάχεται η κυβέρνηση και για ποιον λόγο».

Χρονολογείται από το 1993 (έχει αποτυπωθεί και στο κινηματογραφικό έργο «Black Hawk Down») η αποτυχημένη πολεμική επιχείρηση των ΗΠΑ στη Σομαλία, που είχε στοιχίσει και τη ζωή δεκάδων Αμερικανών στρατιωτών.

Έπρεπε να γίνει η επίθεση στις ΗΠΑ της 11/9 για να επεκταθεί ο αμερικανικός πόλεμος εναντίον της τρομοκρατίας και στην Αφρική με διαφορετικά μέσα, όπως ακόμη και με οικονομική στήριξη ορισμένων στρατιωτικών δομών.

Από το 2000 χρονολογείται έκθεση του Πολεμικού Κολεγίου Στρατηγικών Μελετών του Αμερικανικού Στρατού που εξετάζει «το πρόβλημα της ασφάλειας στην Αφρική», επισημαίνοντας την ύπαρξη «ασθενικών κρατών», «στρατών πολεμάρχων» και «αυτονομιστικών κινημάτων», χωρίς ωστόσο τότε να αναφέρει κάποια «ισλαμική απειλή».

Στις αρχές του 2002 αξιωματούχος του Πενταγώνου είχε αποκαλύψει στους δημοσιογράφους πως υπήρχε μελέτη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σύμφωνα με την οποία η επίθεση εναντίον του Αφγανιστάν «ίσως οδηγούσε σε αντίποινα εκτός της χώρας αυτής και στην Αφρική».

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως το 2002, παράλληλα με το αντιτρομοκρατικό πρόγραμμα των ΗΠΑ, είχαν σταλεί αμερικανικά στρατεύματα στην Αφρική βάσει σχεδίου, γνωστού ως «Pan Sahel Initiative», για να αντιμετωπισθούν «προκλήσεις στο Μάλι, το Τσαντ, τη Μαυριτανία και τον Νίγηρα».

Οι άνδρες της AFRICOM μπορούν να φτάσουν μέσα σε 4 ώρες στα «καυτά σημεία» της Δυτικής Αφρικής

Το 2008 δημιουργήθηκε η U.S. Africa Command (Αμερικανική Διοίκηση Αφρικής) και το 2014 οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν 674 στρατιωτικές επιχειρήσεις στην αφρικανική ήπειρο – σχεδόν δύο την ημέρα δηλαδή.

Η Σενεγάλη, η Γκάνα και η Γκαμπόν αποτελούν έδρες της «ομάδας συνεργασίας ασφαλείας», όπως αλλιώς αποκαλούνται οι άνδρες της AFRICOM.

Είναι επίσης γνωστή η συμμετοχή των ΗΠΑ σε πολυεθνικές επιχειρήσεις, όπως η στήριξη από την αμερικανική και γαλλική αεροπορία των ανταρτών για την ανατροπή του Καντάφι στη Λιβύη.

Λίγα είναι γνωστά όμως για τον «πόλεμο της σκιάς» που πραγματοποιούν οι ΗΠΑ σε 23 αφρικανικές χώρες με «ειδικές επιχειρήσεις-επιδρομές, αποστολές τηλεκατευθυνόμενων αεροπλάνων και άλλες επιθέσεις» («special ops raids, drone strikes and other attacks»).

Το βιβλίο του Nick Turse «Το αυριανό πεδίο μάχης» αναφέρεται στους μυστικούς πολέμους και τις επιχειρήσεις των Αμερικανών στην ΑφρικήΣε εσωτερική μελέτη του αμερικανικού Πενταγώνου, που αποκάλυψε η ιστοσελίδα The Intercept, περιγράφονται οι μυστικές αποστολές εξόντωσης με τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη (drones) στη Σομαλία και την Υεμένη τον Ιανουάριο του 2011 και ως το καλοκαίρι του 2012. Η μυστική μονάδα αποκαλείτο Task Force 48-4 και ήταν επιφορτισμένη με «σκιώδη πόλεμο» σε περιοχές της Αφρικής, με έδρα το Καμπ Λεμονιέ στο Τζιμπουτί.

Ιστορικό επιθέσεων σε ξενοδοχεία

Η επίθεση στο πολυτελές ξενοδοχείο τράβηξε την προσοχή των διεθνών (δυτικών) Μέσων επειδή ακολούθησε μόλις μία εβδομάδα μετά τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.

Αλλιώς, ανάλογες επιθέσεις σε ξενοδοχεία έχουν σημειωθεί επίσης, αλλά είχαν τύχει μικρότερης προβολής.

Όπως όταν την 1η Νοεμβρίου οι «μαχητές» της Αλ Σαμπάαμπ είχαν επιτεθεί στο ξενοδοχείο Sahafi στο Μογκαντίσου σκοτώνοντας 15 ανθρώπους.

Στις 26 Ιουνίου 2015 ένας μοναχικός ισλαμιστής οπλοφόρος είχε επιτεθεί στη λαϊκή πλαζ Σους της Τυνησίας και στέρησε τη ζωή σε 38 ανθρώπους. Την ευθύνη είχε αναλάβει το ΙΚΙΛ. Τουλάχιστον 15 από τα θύματα ήταν Βρετανοί τουρίστες.

Τον Σεπτέμβριο του 2008 είχε σημειωθεί η βομβιστική επίθεση στο Islamabad Marriott Hotel με 54 νεκρούς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης