Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Ουάλιντ Μουάλεμ, δήλωσε σήμερα πως η χώρα του παραμένει δεσμευμένη σε μια συμμετοχή του Ιράν στην ειρηνευτική διάσκεψη για την Συρία, που προβλέπεται να διεξαχθεί στη Ελβετία τον Ιανουάριο και στην οποία η Τεχεράνη δεν έχει προσκληθεί.

«Η Συρία είναι δεσμευμένη σε μια συμμετοχή του Ιράν στην ειρηνευτική διάσκεψη», δήλωσε ο Μουάλεμ, σύμφωνα με δηλώσεις του που μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι παράλογο για πολιτικούς λόγους οι Ηνωμένες Πολιτείες ή η λεγόμενη αντιπολίτευση να αποκλείουν τη χώρα αυτή από τη διάσκεψη», είπε ο Μουάλεμ με την ευκαιρία ενός φόρουμ για τα μέσα ενημέρωσης.

Ο Μουάλεμ επανέλαβε ότι η Δαμασκός δεν θα πάει στη Γενεύη «για να παραδώσει την εξουσία σε όποιον να ‘ναι ούτε για να συναλλαχθεί με όποιον να ‘ναι”. «Εκείνοι που σκέπτονται πως η Συρία θα διαπραγματευθεί την εθνική της κυριαρχία αυταπατώνται», πρόσθεσε.

Το Ιράν, σθεναρός υποστηρικτής του συριακού καθεστώτος, δεν βρίσκεται στον κατάλογο των συμμετεχόντων που έδωσε στις 20 Δεκεμβρίου στη Γενεύη ο διεθνής απεσταλμένος για την Συρία, Λάχνταρ Μπραχίμι. Οι ΗΠΑ αντιτίθενται στην παρουσία της Τεχεράνης στη διάσκεψη η οποία αναμένεται να αρχίσει στις 22 Ιανουαρίου στο Μοντρέ (Ελβετία).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μπραχίμι είχε δηλώσει τότε πως οι προπαρασκευαστικές συνομιλίες ενόψει της ειρηνευτικής διάσκεψης δεν είχαν καταλήξει σε συμφωνία για τη συμμετοχή του Ιράν. «Οι ΗΠΑ δεν έχουν πεισθεί πως είναι καλό να το κάνουμε, δεν είναι μυστικό πως στον ΟΗΕ είμαστε ευνοϊκά διακείμενοι», είχε προσθέσει.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, είχε δηλώσει στις 23 Δεκεμβρίου πως επρόκειτο να ξεκινήσει πριν από τα τέλη Δεκεμβρίου την επίσημη αποστολή των προσκλήσεων στη διάσκεψη για τη Συρία. Η Σαουδική Αραβία, ο κυριότερος υποστηρικτής των ανταρτών που μάχονται το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, περιλαμβάνεται στις 26 χώρες που έχουν προσκληθεί.

Η Διάσκεψη Γενεύη-2 αναμένεται να προσπαθήσει να βρει μια πολιτική λύση που θα θέσει τέρμα στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, ο οποίος προκάλεσε πάνω από 126.000 θανάτους σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και εκατομμύρια πρόσφυγες και εκτοπισμένους σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Τις τελευταίες εβδομάδες, το συριακό καθεστώς δεν σταματά να επαναλαμβάνει ότι δεν πρέπει να αναμένεται ότι θα παραδώσει τα κλειδιά της εξουσίας στην πολιτική αντιπολίτευση κατά την διάρκεια της διάσκεψης της Γενεύης.

Η τελευταία, βαθιά διαιρεμένη, δεν σταματά να διακηρύττει ότι ο Μπασάρ αλ Άσαντ δεν πρέπει να έχει κανένα ρόλο στη μεταβατική κυβέρνηση και πως η αποχώρησή του θα πρέπει να είναι ένας από τους στόχους της διάσκεψης.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης