Ο πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι και πολλές προσωπικότητες της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης σκοπεύουν να ιδρύσουν ένα κόμμα για να εκπροσωπήσουν τις «δυνάμεις της επανάστασης», όπως δήλωσε τη Μεγάλη Δευτέρα στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους συνιδρυτές.

«Έπρεπε να ιδρύσουμε ένα πολιτικό σχηματισμό που θα συγκέντρωνε τις επαναστατικές δυνάμεις», είπε ο Σάντι Γαζάλι Χαρμπ, μέλος του Συνασπισμού των Νέων της Επανάστασης, στον οποίο συμμετέχουν ακτιβιστές, κυρίως νέοι, που πήραν μέρος στην εξέγερση κατά του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ, το χειμώνα του 2011.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ιδέα γεννήθηκε πριν από μερικούς μήνες, προτού ανακοινώσει ο Ελ Μπαραντέι πως δεν θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της Αιγύπτου.

Ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης το 2005, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι είναι ένας εκ των ιδρυτών του κόμματος στο οποίο θα μετέχουν επίσης ο συγγραφέας Αλάα αλ-Ασουάνι και οι ακτιβίστριες Γκαμίλα Ισμαήλ και Έσρα ‘Αμπντελ Φάταχ. Προσωρινά, ο νέος πολιτισμός σχηματισμός αποκαλείται «Κόμμα της Επανάστασης».

Ο Γαζάλι Χαρμπ δεν διευκρίνισε πότε θα ζητηθεί από τις αρχές η νομιμοποίηση του κόμματος. «Θα είναι κεντρώο, κοσμικό και επαναστατικό», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται πως ο 69 ετών Ελ Μπαραντέι επέστρεψε στην Αίγυπτο το 2010, έχοντας επί πολλά χρόνια κάνει καριέρα στο εξωτερικό. Έγινε δεκτός σαν ήρωας στο αεροδρόμιο του Καΐρου, καθώς τάχθηκε αμέσως με την πλευρά της αντιπολίτευσης και μπήκε στο στόχαστρο των φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης. Στις 14 Φεβρουαρίου ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία, υποστηρίζοντας ότι το αυταρχικό καθεστώς του Χόσνι Μουμπάρακ διατηρείται ακόμη, παρά την ανατροπή του πρώην προέδρου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης