Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε στους εταίρους της χώρας του στην G7 και στο ΝΑΤΟ ότι η πυραυλική έκρηξη χθες Τρίτη στην Πολωνία προκλήθηκε από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα, δήλωσε στο Reuters πηγή από τη Συμμαχία σήμερα.

Ο Μπάιντεν είχε δηλώσει σε δημοσιογράφους στην Ινδονησία, όπου βρίσκεται για τη σύνοδο της G20, ότι είναι “απίθανο” η Ρωσία να εξαπέλυσε τον πύραυλο αυτό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΗΠΑ και Ρωσία συμφωνούν ότι ο πύραυλος που έπληξε την Πολωνία ήταν μέρος της ουκρανικής αεράμυνας

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία φαίνεται ότι συμφώνησαν ότι ο πύραυλος που έπληξε το πολωνικό χωριό την Τρίτη, σκοτώνοντας δύο άτομα, ήταν μέρος της ουκρανικής αεράμυνας σε μια προσπάθεια να αποκρούσει μια ρωσική πυραυλική επίθεση στην Ουκρανία, σύμφωνα με τη Guardian. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε, ότι την Τρίτη δεν είχε βάλει στόχο πουθενά εντός 35 χιλιομέτρων (22 μίλια) από τα σύνορα Ουκρανίας-Πολωνίας.

Σε ανακοίνωσή του, που μετέδωσε το Tass, το υπουργείο ανέφερε: Οι δηλώσεις διαφόρων ουκρανικών πηγών και ξένων αξιωματούχων για υποτιθέμενη πτώση «ρωσικών πυραύλων» στο χωριό Przewodów, αποτελούν σκόπιμη πρόκληση με στόχο την κλιμάκωση της κατάστασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ρωσικό υπουργείο ισχυρίστηκε ότι έχει ταυτοποιήσει τα συντρίμμια ως ουκρανικό πύραυλο S-300, από φωτογραφίες. O πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν – ο οποίος νωρίτερα ισχυρίστηκε, πως η ιδέα ότι ο πύραυλος προήλθε από τη Ρωσία ήταν απίθανη – είπε στους συμμάχους του ΝΑΤΟ ότι ο πύραυλος ήταν ουκρανική αεράμυνα, σύμφωνα με πηγή του ΝΑΤΟ που μίλησε στο Reuters.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κάνει μια ισχυρή δήλωση, αρνούμενo την ανάμειξη της Μόσχας στην έκρηξη στην Πολωνία. Το Reuters έχει αποσπάσει τις ακόλουθες βασικές γραμμές:

  • Η Ρωσία λέει ότι πραγματοποίησε μαζική επίθεση σε στρατιωτικούς στόχους και ενεργειακές υποδομές εντός της Ουκρανίας την Τρίτη.
  • Η απεργία πέτυχε τους στόχους της.
  • Επιδρομές υψηλής ακρίβειας πραγματοποιήθηκαν μόνο σε ουκρανικό έδαφος και όχι πιο κοντά από 35 χιλιόμετρα (22 μίλια) από τα σύνορα Ουκρανίας-Πολωνίας.
  • Οι ισχυρισμοί για πτώση ρωσικών πυραύλων στο πολωνικό χωριό είναι μια σκόπιμη πρόκληση για να κλιμακωθεί η κατάσταση.
  • Οι φωτογραφίες των συντριμμιών που βρέθηκαν στην Πολωνία ταυτοποιούνται ως στοιχεία του ουκρανικού πυραύλου S-300.

 

Πηγή: Reuters, theGuradian

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης