Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κάλεσε χθες σε μια «ρεαλιστική» προσέγγιση αναφορικά με τη Βόρεια Κορέα, αναγνωρίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις για την αποπυρηνικοποίηση της Πιονγκγιάνγκ θα είναι εξαιρετικά λεπτές.

«Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις σχετικά με τη δυσκολία της αποστολής, απολύτως καμία. Οι τέσσερις τελευταίες κυβερνήσεις δεν πέτυχαν τον στόχο. Είναι ένας εξαιρετικά δύσκολος στόχος», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του, Μουν Τζέι-ιν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανακοινώνοντας ότι διόρισε τον πεπειραμένο διπλωμάτη Σουνγκ Κιμ ως ειδικό απεσταλμένο, ο Δημοκρατικός πρόεδρος δεν απέκλεισε να συναντήσει κάποια στιγμή τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, αλλά τόνισε ότι δεν θα το πράξει χωρίς να έχει σαφείς δεσμεύσεις από τον τελευταίο.

Άδραξε την ευκαιρία για να επικρίνει την προσέγγιση του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ που είχε συναντηθεί δύο φορές με τον «πρόεδρο Κιμ» (στη Σιγκαπούρη και μετά στο Ανόι) χωρίς να επιτύχει απτά αποτελέσματα.

«Δεν θα του προσφέρω διεθνή αναγνώριση (χωρίς ανταλλάγματα)», επέμεινε ο Μπάιντεν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ούτε εμμονή για μια «μεγάλη συμφωνία», ούτε «στρατηγική υπομονή»: Ο Τζο Μπάιντεν είχε ήδη απορρίψει τις προσεγγίσεις των δύο ακριβώς προηγούμενων προκατόχων του, του Ντόναλντ Τραμπ και του Μπαράκ Ομπάμα. Αλλά δεν αποκάλυψε χθες τη στρατηγική του προσέγγιση στο θέμα και αρκέστηκε σε γενικόλογες διατυπώσεις, ζητώντας «ρεαλιστικές» προόδους για τη μείωση των εντάσεων και να προσεγγίσει τον «απώτερο στόχο»: «την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας».

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, ο οποίος ήταν ο αρχιτέκτονας της διαμεσολάβησης μεταξύ Πιονγκγιάνγκ και Ουάσινγκτον υπό την προεδρία του Τραμπ, ελπίζει να αξιοποιήσει το τελευταίο έτος της θητείας του για να πετύχει στο τέλος μια «μόνιμη ειρήνη» στη χερσόνησο.

Χθες, επαίνεσε τη «βούληση για διάλογο» της Ουάσινγκτον. Ωστόσο, πώς θα επιστρέψει η Πιονγκγιάνγκ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων; Το απομονωμένο καθεστώς έχει ήδη καταγγείλει την «εχθρική» και «δόλια» διπλωματία της νέας αμερικανικής κυβέρνησης.

 

Το κοινό ανακοινωθέν της Σιγκαπούρης

Παρά το γεγονός ότι πλήττεται από πολλές διεθνείς κυρώσεις, η Πιονγκγιάνγκ, τα τελευταία χρόνια υπό την ηγεσία του Κιμ έχει αναπτύξει ταχέως τις στρατιωτικές της ικανότητες, πραγματοποιώντας πυρηνικές δοκιμές και προχωρώντας σε επιτυχημένες δοκιμές εκτοξεύσεων βαλλιστικών πυραύλων.

Ο Λευκός Οίκος διαβεβαιώνει ότι θέλει να βασιστεί, μεταξύ άλλων, στο κοινό ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής της Σιγκαπούρης το 2018.

Αυτό το σύντομο έγγραφο μιλά για μια «πλήρη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου», αλλά αυτή η ασαφής διατύπωση έχει οδηγήσει σε πολύ διαφορετικές ερμηνείες από τις δύο πλευρές.

Απόδειξη της σημασίας που αποδίδει η Ουάσινγκτον στην περιοχή, ο Μουν Τζέι-ιν είναι μόλις ο δεύτερος ηγέτης που έγινε δεκτός αυτοπροσώπως στον Λευκό Οίκο μετά τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Γιοσιχίντε Σούγκα.

Όμως, αναφορικά με την Κίνα, τον νούμερο ένα στρατηγικό αντίπαλο της Ουάσινγκτον, παρέμεινε πιο προσεκτικός από τον Ιάπωνα ηγέτη στο ενωμένο μέτωπο που η Ουάσινγκτον ζητά εναντίον του Πεκίνου.

Στην κοινή τους δήλωση, ο Μπάιντεν και ο Σούγκα αναφέρθηκαν ανοιχτά στις αυξανόμενες εντάσεις σχετικά με την Ταϊβάν, η οποία καταγγέλλει το Πεκίνο για όλο και πιο εχθρικές ενέργειες.

Ακόμα και με μετριασμένη διατύπωση, ήταν η πρώτη φορά που ένας Ιάπωνας ηγέτης υπέγραψε μια κοινή δήλωση με έναν πρόεδρο των ΗΠΑ για την Ταϊβάν, αφότου οι δύο σύμμαχοι αναγνώρισαν το Πεκίνο αντί της Ταϊπέι στη δεκαετία του 1970.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης