Πρώτα στο Μπάκιγχαμ και μετά στη Ντάουνιγκ Στριτ: είναι η μέρα της «ενθρόνισης» του Μπόρις Τζόνσον, στον οποίο η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δίνει την σκυτάλη της διακυβέρνησης και…του Brexit.

Έπειτα από μία συντριπτική νίκη έναντι του αντιπάλου του υπουργού Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ στην ψηφοφορία για την ηγεσία των Τόρις, ο 55χρονος Μπόρις Τζόνσον θα γίνει σήμερα ο 14ος αρχηγός κυβέρνησης της Αυτής Μεγαλειότητας της Ελισάβετ ΙΙ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Τερέζα Μέι, αναγκασμένη να αποχωρήσει αφού απέτυχε σε όλες τις προσπάθειες να πείσει τους βουλευτές να επικυρώσουν την συμφωνία του Brexit πέρασε μία τελευταία νύκτα στην Ντάουνινγκ Στριτ. Προς το μεσημέρι θα παρουσιασθεί για μία τελευταία φορά στο κοινοβούλιο, όπως κάθε εβδομάδα, για να απαντήσει σε ερωτήσεις.

Στην συνέχεια, θα κάνει μία σύντομη ομιλία μπροστά από τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, ακριβώς εκεί όπου ανακοίνωσε την παραίτησή της στις 24 Μαΐου εκφράζοντας με δάκρυα στα μάτια την λύπη της που δεν κατόρθωσε να υλοποιήσει το Brexit.

Στην συνέχεια, η Τερέζα Μέι θα κατευθυνθεί προς τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, όπου θα παρουσιάσει επισήμως την παραίτησή της στην βασίλισσα Ελισάβετ για να επιστρέψει στα έδρανα της Βουλής των Κοινοτήτων, από όπου ως απλή βουλευτής «θα υποστηρίξει πλήρως» τον διάδοχό της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην συνέχεια, ο Μπόρις Τζόνσον θα γίνει δεκτός από την βασίλισσα, η οποία θα του αναθέσει τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Και έπειτα ο νέος κάτοικος της Ντάουνινγκ Στριτ θα απευθύνει ομιλία και θα ανακοινώσει την σύνθεση της κυβέρνησής του.

Ανησυχίες

Ορισμένοι υπουργοί της Τερέζα Μέι δεν περίμεναν την σημερινή ημέρα για να φτιάξουν τις βαλίτσες τους: οι υπουργοί Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, Δικαιοσύνης Ντέιβιντ Γκοκ ή Διεθνούς Ανάπτυξης Ρόρι Στούαρτ, τρεις φιλοευρωπαίοι, δεν ήσαν καθόλου έτοιμοι να υπηρετήσουν υπό τις εντολές του Μπόρις Τζόνσον, που δηλώνει έτοιμος για μία έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ενωση χωρίς συμφωνία.

Αλλωστε, το πρώτο πράγμα που είπε μετά την ανακοίνωση της νίκης του με το 66,4% των ψήφων ήταν: «Θα υλοποιήσουμε το Brexit στις 31 Οκτωβρίου».

Ομως η πρόθεσή του αυτή ανησυχεί τους φιλοευρωπαίους και τους επιχειρηματικούς κύκλους, που τον πιέζουν να εγκαταλείψει αυτό το επικίνδυνο για την βρετανική οικονομία σενάριο.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ εξήγησε χθες ότι οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να ξανασυζητήσουν με το Λονδίνο την πολιτική διακήρυξη για την μελλοντική τους σχέση, αλλά όχι και την συμφωνία του διαζυγίου.

Την ώρα που κάθε πλευρά επιμένει στις θέσεις της, ο χρόνος πιέζει καθώς πλησιάζουν οι θερινές διακοπές της βρετανικής βουλής, που ξεκινούν αύριο το βράδυ. Η Βουλή των Κοινοτήτων θα ξανασυνεδριάσει πλέον τον Σεπτέμβριο.

Σε αυτήν την συγκυρία αβεβαιότητας, «οι εταιρείες έχουν ανάγκη να γνωρίζουν συγκεκριμένα τι θα κάνει η κυβέρνησή σας για να εμποδίσει ένα μη συντεταγμένο Brexit στις 31 Οκτωβρίου, πηγή αναταραχής για τον πληθυσμό και το εμπόριο», προειδοποίησε χθες ο Ανταμ Μάρσαλ, γενικός διευθυντής των βρετανικών εμπορικών επιμελητηρίων.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν αμφισβητεί την νομιμοποίηση του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος εξελέγη από τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος, και ζητεί την διεξαγωγή εκλογών. Καλεί δε σε διαδήλωση με το αίτημα αυτό αύριο του βράδυ.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης