Ο Μr Louis Vuitton εγκαταλείπει τη Γαλλία λόγω φορολογίας

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 9 Σεπτεμβρίου 2012, 18:27
Ο Μr Louis Vuitton εγκαταλείπει τη Γαλλία λόγω φορολογίας
Με «φορολογική έξοδο» σε χώρες, όπως το Βέλγιο, απειλούν οι Γάλλοι μεγαλοεπιχειρηματίες μετά τα νέα μέτρα.

Έντονη αντίδραση στον γαλλικό επιχειρηματικό κόσμο αλλά και έκπληξη στους κυβερνητικούς κύκλους, έχει προκαλέσει η απόφαση του Μπερνάρ Αρνό, μεγαλοεπιχειρηματία αλλά και πλουσιότερου ανθρώπου στη Γαλλία, να ζητήσει τη Βελγική υπηκοότητα.

Η απόφαση του Μπερνάρ Αρνώ θεωρείται ως αντίδραση στα αναμενόμενα σκληρότερα νέα φορολογικά μέτρα της γαλλικής κυβέρνησης. Ορισμένα ΜΜΕ, όπως το κανάλι France 24, θεωρούν ότι με την κίνηση αυτή ο Μπερνάρ Αρνό «θέλει να απευθύνει ένα δυνατό πολιτικό μήνυμα στον Φρανσουά Ολάντ».

Το θέμα αφορά στην υπόσχεση του Ολάντ για «φορολογική Δικαιοσύνη» με κορωνίδα τη φορολόγηση κατά 75% του τμήματος των εισοδημάτων άνω του ενός εκατομμυρίου, που έχει αναστατώσει τα μεγάλα αφεντικά, τα διευθυντικά στελέχη, τους μεγαλοεπιχειρηματίες, καλλιτέχνες και αθλητές.

Η απόφαση του Μπερνάρ Αρνό έδωσε την ευκαιρία στον πρώην πρωθυπουργό, Φρανσουά Φιγιόν, να δηλώσει: «Όταν παίρνουμε ηλίθιες αποφάσεις, καταλήγουμε σε τρομακτικά αποτελέσματα». Για να προσθέσει: «Η Υφήλιος θα λέει: Η Γαλλία είναι μια χώρα που δεν θέλει την επιτυχία».

Ο Μπερνάρ Αρνώ είναι επικεφαλής του ομίλου (Louis Vuitton-Möet Hennessy) που είναι η τέταρτη οικονομική δύναμη στον κόσμο σύμφωνα με το περιοδικό Φόρμπς (Forbes 2012) και η πρώτη από πλευράς τζίρου στους τομείς πολυτέλειας, (υψηλή ραπτική, μόδα, δερμάτινα είδη, σαμπάνια και οινοπνευματώδη ποτά, αρώματα και καλλυντικά).

Οι μεγάλες γαλλικές μάρκες όπως Dior, Guerlain, Kenzo, Givenchy, Veuve Clicquot, Ruinart είναι ανάμεσα στις 60 συνολικά επιχειρήσεις που υπάρχουν στο χαρτοφυλάκιο του ομίλου.

Τα ετήσια εισοδήματα του Μπερνάρ Αρνώ υπολογίζονται στα 11,5 εκατομμύρια ευρώ.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 9 Σεπτεμβρίου 2012, 18:43