«Ιστορική» επίσκεψη πραγματοποιεί σήμερα στη Ρώμη ο Λίβυος ηγέτης Muammar Gaddafi, όπου θα παραμείνει για τρεις μέρες.

Στο αεροδρόμιο Ciampino της ιταλικής πρωτεύουσας τον υποδέχτηκε ο Silvio Berlusconi, ο οποίος ελπίζει ότι η επίσκεψη αυτή θα είναι μια διπλωματική επιτυχία, μετά την περιορισμένη νίκη που σημείωσε στις ευρωεκλογές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρώτη αυτή επίσκεψη του Gaddafi στη Ρώμη έρχεται μετά την υπογραφή, τον Αύγουστο του 2008, μιας συνθήκης, με την οποία κλείνουν οι λογαριασμοί από την ιταλική αποικιοκρατία στη Λιβύη, η οποία διήρκεσε από το 1911 ως το 1942.

Η Ρώμη δεσμεύθηκε να καταβάλει πέντε δισεκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση στη Λιβύη με τη μορφή επενδύσεων μέσα στα 25 επόμενα χρόνια. Στις επενδύσεις αυτές περιλαμβάνεται η κατασκευή ενός αυτοκινητοδρόμου, που θα διασχίζει τη Λιβύη από τη Δύση έως την Ανατολή, δηλαδή από την Τυνησία έως την Αίγυπτο.

Σε αντάλλαγμα η Τρίπολη δεσμεύτηκε να καταπολεμήσει αποτελεσματικότερα τη λαθρομετανάστευση, καθώς χιλιάδες μετανάστες αναχωρούν από τις ακτές της για να φτάσουν στην Ιταλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Λίβυοι δέχθηκαν για πρώτη φορά στις αρχές Μαΐου να πάρουν πίσω 500 μετανάστες, οι οποίοι είχαν αναχαιτιστεί στα διεθνή ύδατα από το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο μέρος της διμερούς συμφωνίας Ιταλίας – Λιβύης συναντάει τη σθεναρή αντίσταση των αριστερών φοιτητικών οργανώσεων, που οργανώνουν διαδηλώσεις ενάντια στην πολιτική του Berlusconi, σχετικά με την αναχαίτιση και τον αναγκαστικό επαναπατρισμό των μεταναστών, οι οποίοι προσπαθούν να εισέλθουν στην Ιταλία από θαλάσσης.

Επίσης, ο Gaddafi πρόκειται να συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Giorgio Napolitano, πριν από τις συνομιλίες του με τον Berlusconi, οι οποίες θα ξεκινήσουν αργά το απόγευμα.

“Η σελίδα του παρελθόντος έχει γυρίσει”

Ο Λίβυος ηγέτης στις πρώτες του δηλώσεις κατά την παρουσία του στην Ιταλία είπε: “Η σελίδα του παρελθόντος έχει γυρίσει και μια νέα σελίδα φιλίας άνοιξε. Χαιρετίζουμε αυτή τη νέα γενιά των Ιταλών η οποία με το μεγάλο της θάρρος κατάφερε να επιλύσει τα ζητήματα του παρελθόντος. Αυτή οδήγησε στην υπογραφή της συμφωνίας φιλίας ανάμεσα στην Ιταλία και την Λιβύη”.

Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: “Εμείς δεν λαμβάνουμε υπόψιν τις αποζημιώσεις αφού για αυτό που έκανε η αποικιοκρατική Ιταλία στους ανθρώπους της Λιβύης δεν υπάρχει καμία αποζημίωση. Όμως η συνθήκη φιλίας αποτελεί σημάδι ότι η Ιταλία καταδικάζει την αποικιοκρατία, έχει ήδη ζητήσει συγγνώμη για όσα συνέβησαν και αυτό είναι που μου επέτρεψε να έλθω εδώ σήμερα”.

(Πρώτη καταχώρηση: 10 Ιουνίου 2009, 14:16)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης