Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε έστειλε, όπως συνηθίζει τα τελευταία χρόνια, τελετουργική προσφορά στο μνημείο Γιασουκούνι για τους 2,5 εκατ. πεσόντες των πολέμων στην Ιαπωνία, όπου σήμερα συμπληρώνεται η 74η επέτειος από τη συνθηκολόγηση της χώρας και το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Άμπε, ανοικτά εθνικιστής, απέφυγε πάντως να πάει προσωπικά στο μνημείο, που θεωρείται εξαιρετικά αμφιλεγόμενο — καθώς (από το 1978) τιμά, μεταξύ των άλλων θυμάτων, και καταδικασμένους εγκληματίες πολέμου — καθώς οι διπλωματικές εντάσεις με τη Νότια Κορέα και με την Κίνα συνεχίζονται.

Δεκάδες κοινοβουλευτικοί, καθώς και ο νέος αυτοκράτορας Ναρουχίτο, που ανέβηκε στον θρόνο τον Μάιο, και χιλιάδες πολίτες επισκέφθηκαν πάντως αργότερα το μνημείο αυτό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επίσημες επισκέψεις πολιτικών στο Γιασουκούνι προκαλούν οργή στις γειτονικές χώρες, ειδικά την Κίνα και τη Νότια Κορέα, καθώς θεωρούν ότι εξυμνεί την ιαπωνική επιθετικότητα τον καιρό του πολέμου.

Ο 59χρονος Ναρουχίτο εξέφρασε βαθιά μεταμέλεια για το παρελθόν της χώρας του και προσευχήθηκε, όπως είπε, για την παγκόσμια ειρήνη, απηχώντας θέσεις του πατέρα του.

Ο Ναρουχίτο έχει γεννηθεί μετά τον πόλεμο. Ο πατέρας του, ο Ακιχίτο, παραιτήθηκε από τον θρόνο, πράγμα που συνέβη για πρώτη φορά έπειτα από δύο αιώνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Με το βλέμμα στο παρελθόν, στη μακρά περίοδο μεταπολεμικής ειρήνης, αναλογιζόμενος το παρελθόν μας και τρέφοντας αίσθημα βαθιάς μεταμέλειας, ελπίζω ειλικρινά ότι τα δεινά του πολέμου δεν θα επαναληφθούν ποτέ», διαβεβαίωσε.

«Σε ομοψυχία με όλο τον λαό μας, αποδίδω από το βάθος της καρδιάς μου τιμή σε όλους όσοι έχασαν τις ζωές τους στον πόλεμο (…) και προσεύχομαι για την παγκόσμια ειρήνη και την περαιτέρω ανάπτυξη της χώρας μας», ανέφερε ο Ναρουχίτο, ουσιαστικά επαναλαμβάνοντας το μήνυμα του πατέρα του πριν από έναν χρόνο.

Ο Ναρουχίτο είναι εγγονός του αυτοκράτορα Χιροχίτο, εν ονόματι του οποίου μάχονταν τα ιαπωνικά στρατεύματα στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα έχουν εμπλακεί το τελευταίο διάστημα σε μια διένεξη για το εμπόριο που συνεχώς διευρύνεται: επέβαλαν η μία στην άλλη περιορισμούς και αφαίρεσαν η μία την άλλη από τους καταλόγους των κρατών στα οποία επιφυλάσσουν προτιμησιακή μεταχείριση ως προς τις εμπορικές συναλλαγές, εξαιτίας των ιστορικών διαφορών τους, που ανάγονται στην περίοδο που η κορεατική χερσόνησος ήταν κτήση της ιαπωνικής αυτοκρατορίας (1910-1945).

Αντίθετα, η σχέση ανάμεσα στο Τόκιο και το Πεκίνο μοιάζει να εισέρχεται έπειτα από περίοδο εντάσεων σε φάση αναθέρμανσης, με τον Σι Τζινπίνγκ να αναμένεται να επισκεφθεί το Τόκιο το προσεχές φθινόπωρο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης