Οι αστυνομικές αρχές της Βόρειας Ιρλανδίας συνέλαβαν μια 57χρονη σε σχέση με τη δολοφονία της δημοσιογράφου και ακτιβίστριας Λ. ΜακΚί. Την ευθύνη ανέλαβε στο μεταξύ ο Νέος IRA, ξυπνώντας μνήμες από το αιματηρό παρελθόν.

Γυναίκα 57 ετών συνέλαβε η αντιτρομοκρατική αστυνομία της Βόρειας Ιρλανδίας σε σχέση με τη δολοφονία της δημοσιογράφου και ακτιβίστριας Λάιρα ΜακΚί, κατά τη διάρκεια ένοπλης επίθεσης μελών της παραστρατιωτικής οργάνωσης Νέος ΙRA, εναντίον αστυνομικών σε συνοικία καθολικών στο Derry.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα με επιστολή που απεστάλει στην εφημερίδα The Irish Times, η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία της δημοσιογράφου.

Φόβοι για επιστροφή στο παρελθόν

Ο Νέος IRA δημιουργήθηκε το 2012 από οργανώσεις Kαθολικών που αντιτίθενται στην Συμφωνία Ειρήνευσης της Μεγάλης Παρασκευής του 1998, με την οποία τερματίστηκε ο εμφύλιος πόλεμος στην Βόρεια Ιρλανδία, που στοίχισε τη ζωή σε 4.000 πολίτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πυρήνας του Νέου ΙRA είναι η οργάνωση Πραγματικός IRA (Real IRA), παρακλάδι του ΙRA (Provissional IRA), ο οποίος βάσει της Συμφωνίας διαλύθηκε και παρέδωσε το οπλοστάσιο του. Παρά τη μαζική καταδίκη των αιματηρών γεγονότων της Μεγάλης Πέμπτης, η πολιτική ηγεσία της Βόρειας Ιρλανδίας προβληματίζεται και ανησυχεί για το κατά πόσον η επανεμφάνιση των φανατικών εχθρών της ειρήνευσης ήταν ένα μεμονωμένο γεγονός ή μια επάνοδος στις ακραίες καταστάσεις του παρελθόντος.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι η οφειλόμενη στο Brexit αβεβαιότητα για το μέλλον της περιοχής και γενικότερα του Ηνωμένου Βασιλείου ενισχύει ακραία εθνικιστικά στοιχεία που επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση της πολιτικής τάξης, ιδιαίτερα τη στιγμή που η Βόρεια Ιρλανδία δεν έχει καν ακόμα κυβέρνηση, δύο χρόνια μετά τη διάλυση της δικομματικής συνεργασίας των Προτεσταντών Ενωτικών (DUP) και του Σιν Φέιν.

Πηγή: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης