Στους 17 ανήλθε ο απολογισμός των νεκρών στην επαρχία Χουμπέι από τον νέο κοροναϊό, την ώρα που περαιτέρω αύξηση καταγράφει και ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, μετέδωσε σήμερα το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο, επικαλούμενο την επαρχιακή κυβέρνηση.

Η επαρχία Χουμπέι έκανε λόγο για 444 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού – ο οποίος πρωτοεμφανίστηκε στην πρωτεύουσά της Ουχάν- τα οποία καταμετρήθηκαν μέχρι τις 8 το βράδυ τοπική ώρα (14.00 ώρα Ελλάδας). Ο προηγούμενος απολογισμός στην Κίνα ανερχόταν σε 9 νεκρούς, όλοι τους στην επαρχία Χουμπέι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Eν τω μεταξύ, όπως τονίζει σε συνέντευξή του στο περιοδικό Spiegel, ο παγκοσμίου φήμης ιολόγος της πανεπιστημιακής κλινικής Charité του Βερολίνου Κρίστιαν Ντρόστεν, ο νέος νοσογόνος παράγοντας που φέρει το όνομα «2019-nCoV» ανήκει στην οικογένεια των κοροναϊών που προκαλούν ένα είδος πνευμονίας και μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Σύμφωνα με τον Κρίστιαν Ντρόστεν, ο οποίος ανακάλυψε τον ιό SARS, ο νέος κοροναϊός, αν και κατά 70% ταυτόσημος δεν είναι τόσο επικίνδυνος όσο ο ιός SARS (“Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο”, ΣΟΑΣ) ο οποίος προκάλεσε το 2002/2003 τον θάνατο 800 ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θανατηφόρος είναι ο νέος κοροναϊός για ηλικιωμένους με ένα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Αντίθετα, κανένας από τους νέους σε ηλικία ασθενείς που πριν να μολυνθεί ήταν υγιής δεν έχει πεθάνει.

Προς το παρόν κανένας κίνδυνος πανδημίας

Ο καθηγητής Ντρόστεν δεν διαβλέπει τον κίνδυνο παγκόσμιας πανδημίας. Τουλάχιστον αυτό δεν προκύπτει από τον έως τώρα αριθμό των περιπτώσεων. Παρ’ όλα αυτά θεωρεί σωστή την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) να ασχοληθεί σήμερα με το θέμα.

«Δεν θα πρέπει να υποτιμάμε τον μέχρι στιγμής αριθμό ασθενών. Η μετάδοση προχωρά με καταπληκτική ταχύτητα». Είναι σίγουρος ότι μεμονωμένα κρούσματα κοροναϊού θα εμφανιστούν το επόμενο διάστημα και στην Ευρώπη. Δεδομένου ότι η Γερμανία διαθέτει ένα «καλό σύστημα υγείας με σαφείς δομές» οι πολίτες δεν θα πρέπει να φοβούνται. Παράλληλα συνιστά όμως στα νοσοκομεία να προετοιμαστούν προκειμένου να νοσηλευθούν ασθενείς που έχουν μολυνθεί με το νέο κοραναϊό.

Αποφασιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της εξάπλωση της ασθένειας διαδραματίζει η Κίνα σύμφωνα με τον κ.Ντρόστεν. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι κινεζικές αρχές αντέδρασαν αμέσως μόλις εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα. Πραγματοποιούνται έλεγχοι σε χώρους όπου συχνάζει πολύς κόσμος και το Κέντρο για τον Έλεγχο Ασθενειών έχει αναπτύξει και μοιράσει στα ιατρικά εργαστήρια σε όλη την επικράτεια ένα τεστ για τη διαπίστωση του νέου ιού. Όπως δηλώνει, τέλος, είναι βέβαιος πως «προς το παρόν οι κινεζικές αρχές καταπολεμούν αποτελεσματικά την περαιτέρω εξάπλωση».

Ύποπτο κρούσμα και στη Ρωσία – Η χώρα αναπτύσσει εμβόλιο 

Όπως έγινε γνωστό, επιβάτης αεροσκάφους το οποίο είχε αναχωρήσει από την Σαγκάη και προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Πούλκοβο της Αγίας Πετρούπολης διακομίσθηκε σε νοσοκομείο της πόλης με την υποψία ότι είναι φορέας του νέου κοροναϊού που εξαπλώνεται στην Κίνα, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του αναπληρωτή κυβερνήτη της πόλης Άννα Μιτιάνινα.

«Ο ασθενής, ο οποίος διακομίσθηκε στο (νοσοκομείο λοιμωδών νόσων) Μπότκινο, έφθασε με πτήση από την Σαγκάη και υπήρξε υποψία ότι είχε προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό. Περαιτέρω συμπεράσματα μπορούν να εξαχθούν με βάση τις αναλύσεις που θα γίνουν», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Επίσης η χώρα έχει αρχίσει να αναπτύσσει το δικό της εμβόλιο κατά του κοροναϊού, ανακοίνωσε  η επικεφαλής της κρατικής ρυθμιστικής αρχής για την ασφάλεια των καταναλωτών (Rospotrebnadzor) Ελένα Ποπόβα.

«Φυσικά, έχει ξεκινήσει η ανάπτυξη του εμβολίου. Κάθε φορά που εκδηλώνεται ένας ιός ξεκινάμε αμέσως την ανάπτυξη του εμβολίου», δήλωσε η Ποπόβα, η οποία αποκάλυψε ότι στη Ρωσία έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατευθεί η χώρα από τον νέο κοροναϊό. «Ενισχύσαμε τους ελέγχους και στα 200 και πλέον σημεία εισόδου της χώρας», διευκρίνισε.

Παράλληλα, είπε ότι έχουν δοθεί οι απαιτούμενες οδηγίες στους γιατρούς, οδηγίες για απολυμάνσεις που αφορούν και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ έχουν ενισχυθεί όλοι οι έλεγχοι των ασθενών σε νοσηλευτικά ιδρύματα που παρουσιάζουν πυρετό για να διαπιστωθεί αν έχουν προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό.

Η επικεφαλής της Διεύθυνσης επιδημιολογικού ελέγχου, που υπάγεται στη Rospotrebnadzor, Ελένα Γιεζλόβα δήλωσε ότι «η ανάπτυξη του εμβολίου είναι μια μακρά διαδικασία και η απόφαση για την ανάπτυξη του εμβολίου βασίζεται στους κινδύνους που δημιουργεί η τρέχουσα κατάσταση».

Η ίδια δήλωσε ότι «προς το παρόν προβαίνουμε σε αξιολογήσεις και θα βασιστούμε στις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας».

Η Γιεζλόβα προσέθεσε επίσης ότι η κρατική ρυθμιστική αρχή για την ασφάλεια των καταναλωτών Rospotrebnadzor ενίσχυσε τους υγειονομικούς ελέγχους σε όλα τα σημεία εισόδου της χώρας. Στα σημεία αυτά ελέγχεται εξ αποστάσεως η θερμοκρασία του σώματος όσων φτάνουν από το εξωτερικό.

Σε επιφυλακή τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια – Θερμικοί έλεγχοι και αυξημένα μέτρα προφύλαξης

Οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι αναπτύσσουν ιατρικές ομάδες προκειμένου να υποδεχθούν τις απευθείας πτήσεις από την Ουχάν, την ώρα που η Ιταλία θα ελέγχει τη θερμοκρασία των επιβατών.

Από αύριο Πέμπτη, το ιταλικό υπουργείο Υγείας εγκαθιστά «έναν υγειονομικό χώρο όπου θα γίνεται έλεγχος της θερμοκρασίας μέσω ενός σκάνερ» στο αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο της Ρώμης, το οποίο συνδέεται με την πόλη Ουχάν με τρεις απευθείας πτήσεις την εβδομάδα.

«Προβλέπεται επίσης η σύνταξη ενός εντύπου που θα καταγράφονται οι προορισμοί και οι διαδρομές των επιβατών, μόλις αποβιβαστούν», διευκρινίζεται σε ένα δελτίο Τύπου.

Και άλλες χώρες εφαρμόζουν συστηματικούς ελέγχους της θερμοκρασίας των επιβατών με προέλευση από την Κίνα, ιδίως στη Ρωσία (μέσω θερμικών καμερών στα αεροπλάνα) και στην Ταϊλάνδη.

Στο Λονδίνο, στις τρεις εβδομαδιαίες πτήσεις μεταξύ της Ουχάν και του αεροδρομίου του Χίθροου, επιβλήθηκαν σήμερα «ενισχυμένα μέτρα επιτήρησης», ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Υγείας, που έκρινε πως είναι «μικρός» ο κίνδυνος που διατρέχει η Βρετανία.

Ιατρικές ομάδες θα υποδέχονται τους επιβάτες αυτών των πτήσεων «για να τους παράσχουν συμβουλές και να προσφέρουν βοήθεια σε εκείνους που νιώθουν άσχημα», διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Το υπουργείο χαρακτηρίζει τα μέτρα «συμμετρικά και προληπτικά», ενώ προσθέτει ότι θα μπορούσαν να επεκταθούν σε πτήσεις που προέρχονται από άλλες κινεζικές πόλεις «εφόσον καταστεί αναγκαίο».

Χθες Τρίτη, το ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου των Ασθενειών έκρινε ότι ο κίνδυνος «εισαγωγής» κρουσμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «μέτριος», όμως ενισχυμένος από το κινεζικό Νέο Έτος, που σηματοδοτείται από την αύξηση των μετακινήσεων.

Οι ρουμανικές αρχές αναφέρουν, επίσης, ότι σκοπεύουν να εφαρμόσουν ελέγχους θερμοκρασίας στους επιβάτες στα αεροδρόμια. Στη Γαλλία, η υπουργός Υγείας Ανιές Μπιζίν έκρινε χθες πως ο κίνδυνος εισαγωγής είναι «μικρός», όμως «δεν αποκλείεται».

Προς το παρόν δεν έχουν τεθεί σε ισχύ έλεγχοι θερμοκρασίας, όμως μηνύματα για την ανάγκη προφύλαξης προβάλλονται στις απευθείας πτήσεις από και προς την Ουχάν και αφίσες υποδεικνύουν τι πρέπει να κάνει κανείς στην περίπτωση που παρουσιάσει συμπτώματα ενώ ταξιδεύει σε διεθνή αεροδρόμια, επισήμανε η Μπιζίν.

Στη Γερμανία, δεν εφαρμόζονται «συγκεκριμένα μέτρα σε αυτήν τη φάση στα αεροδρόμια», σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας. Στη Σερβία, οι Αρχές θα υποβάλλουν σε ελέγχους τους επιβάτες που φθάνουν στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου, Nikola Tesla, με τη χρήση θερμικής κάμερας και είναι έτοιμες να θέσουν σε καραντίνα οποιονδήποτε για τον οποίο υπάρχουν υποψίες ότι φέρει τον νέο κοροναϊό, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ζλάτιμπορ Λόνκαρ.

Χιλιάδες Κινέζοι ζουν και εργάζονται στη βαλκανική χώρα και περισσότεροι από 100.000 Κινέζοι τουρίστες την επισκέφθηκαν το 2019. «Πρόσωπα με αυξημένη θερμοκρασία σώματος θα τίθενται σε καραντίνα και θα μεταφέρονται για παρακολούθηση στην Κλινική Λοιμωδών Ασθενειών», είπε ο Λόνκαρ.

Πηγή: Deutsche Welle, ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης