Για πρώτη φορά εδώ και 80 χρόνια ένας πρόεδρος στο Μεξικό άνοιξε τις πύλες του πολυτελούς προεδρικού μεγάρου και επέτρεψε στο κοινό να δει από κοντά την προεδρική κατοικία και το γραφείο του αρχηγού του κράτους. Ο νέος αριστερός πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπεζ Ομπραντόρ, που κέρδισε με άνεση τις προεδρικές εκλογές τον περασμένο Ιούλιο, ορκίστηκε το Σάββατο και παράλληλα, άφησε τον λαό να μπει στο προεδρικό μέγαρο.

Εκατοντάδες Μεξικανοί κάθε ηλικίας έκαναν ουρά το Σάββατο το πρωί για να μπουν στο πολυτελές προεδρικό μέγαρο Los Pinos, που βρίσκεται στο κέντρο της πρωτεύουσας Μέξικο Σίτι και μέχρι πρότινος ήταν η κατοικία του πρώην προέδρου Ενρίκε Πένια Νιέτο. Ο νέος πρόεδρος της χώρας κατά την ορκωμοσία του δήλωσε πως δεν θα κατοικήσει στην προεδρική κατοικία αλλά θα την μετατρέψει σε πολιτιστικό κέντρο για το κοινό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για πολλούς Μεξικανούς η ενέργεια του νέου προέδρου να ανοίξει τις πύλες του Los Pinos στο λαό ήταν μια συμβολική κίνηση που θύμιζε την είσοδο του λαού στο παλάτι των Βερσαλλιών μετά τη Γαλλική Επανάσταση. Οικογένειες Μεξικανών περπάτησαν για πρώτη φορά στους διαδρόμους και στις αίθουσες του προεδρικού μεγάρου, τράβηξαν φωτογραφίες, ανέβηκαν τις μαρμάρινες σκάλες του και θαύμασαν τους τεράστιους πολυελαίους ενώ αρκετοί περιπλανήθηκαν στους κήπους του μεγάρου και διασκέδασαν με μουσικά σύνολα, που είχαν έρθει για την εκδήλωση από κάθε γωνιά της χώρας.

Ο νέος πρόεδρος της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Λατινικής Αμερικής υποσχέθηκε να μειώσει το χάσμα μεταξύ κυβερνώντων και κυβερνωμένων και να επιφέρει βαθιές αλλαγές στη χώρα βάζοντας τέλος στην κυβερνητική διαφθορά. Ο 65χρονος νέος πρόεδρος του Μεξικού, που είναι ευρύτερα γνωστός με το όνομα Άμλο (από τα αρχικά γράμματα των ονομάτων του), κατά την διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας επαναλάμβανε πως αν εκλεγεί θα βρίσκεται κοντά στα 53 εκατομμύρια των φτωχών συμπατριωτών του. Ο ίδιος, μέχρι σήμερα διέμενε σε μια ταπεινή κατοικία σε γειτονιά της μεσαίας τάξης και μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του δήλωσε πως θα μετακομίσει σε διαμέρισμα στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας το οποίο θα χρησιμοποιεί ως προεδρικό γραφείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης