Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχουν έσπευσε να ευχαριστήσει τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος νωρίτερα σήμερα δήλωσε ότι είναι πλέον καιρός να αναγνωριστεί η ισραηλινή κυριαρχία στα Υψώματα του Γκολάν.

“Σε μια περίοδο που το Ιράν επιδιώκει να χρησιμοποιήσει τη Συρία ως πλατφόρμα για να καταστρέψει το Ισραήλ, ο πρόεδρος Τραμπ αναγνωρίζει με τόλμη την κυριαρχία του Ισραήλ επί των Υψωμάτων του Γκολάν. Σ’ ευχαριστούμε, πρόεδρε Τραμπ”, έγραψε ο Νετανιάχου στο Twitter.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αναγνώριση αυτή εκ μέρους της Ουάσινγκτον σηματοδοτεί μια πολύ σημαντική στροφή στην αμερικανική πολιτική, μία μόλις εβδομάδα πριν από την επίσκεψη του Νετανιάχου στις ΗΠΑ. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός πρόκειται να συναντηθεί με τον Τραμπ και να μιλήσει στο συνέδριο του λόμπι American Israel Public Affairs Committee, που προωθεί πολιτικές υπέρ του Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου, ο οποίος διεκδικεί μια νέα πρωθυπουργική θητεία στις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 9 Απριλίου, πίεζε τις ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την εθνική κυριαρχία της χώρας του στα Υψώματα του Γκολάν. Το Ισραήλ κατέλαβε και προσάρτησε την περιοχή το 1967, στον πόλεμο των Έξι Ημερών και ο Νετανιάχου αναφέρθηκε στην πιθανότητα αναγνώρισης από τις ΗΠΑ στην πρώτη συνάντησή του με τον Τραμπ, τον Φεβρουάριο του 2017.

Η κατοχή και προσάρτηση του Γκολάν δεν έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα. Στα μέσα Νοεμβρίου οι ΗΠΑ, για πρώτη φορά, καταψήφισαν μια απόφαση των Ηνωμένων Εθνών στην οποία αναφερόταν ότι η προσάρτηση του Γκολάν από το Ισραήλ θεωρείται “άκυρη και μη γενόμενη”. Ήταν η μοναδική χώρα, μαζί με το Ισραήλ, που καταψήφισε το κείμενο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης