Ο Ντάουνερ ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας για το Κυπριακό

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2012, 23:55
Ο Ντάουνερ ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας για το Κυπριακό
Ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αλεξάντερ Ντάουνερ, ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας για τα αποτελέσματα των συνομιλιών για το Κυπριακό, στο «Green Tree» του Λονγκ Άιλαντ, της Νέας Υόρκης.

Διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν ότι ο Αλ. Ντάουνερ αναφέρθηκε κυρίως στο περιεχόμενο της δήλωσης του γ.γ. του διεθνούς οργανισμού, εμφανιζόμενος προβληματισμένος για την έλλειψη ουσιαστικής προόδου, αλλά και αισιόδοξος για την υλοποίηση του οδικού χάρτη που ανακοίνωσε χθες ο Μπαν Κι Μουν.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι και οι δυο πλευρές παρουσίασαν ορισμένες προτάσεις στα τρία κεφάλαια που συζητήθηκαν: διακυβέρνηση, περιουσιακό και ιθαγένεια και πως θα δώσουν περισσότερα στοιχεία μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες.

Οι αντιπρόσωποι χωρών- μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας επανέλαβαν την υποστήριξή τους στις προσπάθειες του γ.γ. για συνολική επίλυση του Κυπριακού. Ο αντιπρόσωπος της Βρετανίας χαιρέτισε τη δήλωση του γ.γ. για οδικό χάρτη, αλλά έθεσε και θέμα για την παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης, λόγω οικονομικού κόστους και έλλειψης προόδου στο Κυπριακό.

Πιο συγκρατημένα, τοποθετήθηκαν οι ΗΠΑ, ενώ Ρωσία, Κίνα και Γαλλία διαφώνησαν με τις εισηγήσεις των Βρετανών, επισημαίνοντας την ανάγκη να μην τίθενται χρονοδιαγράμματα στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

Τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, σύμφωνα με το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, είναι:

- Οι δυο πλευρές συμφώνησαν να ολοκληρώσουν την ανταλλαγή στοιχείων στο περιουσιακό στις επόμενες δύο εβδομάδες.

- Ο γ.γ. θα υποβάλλει ολοκληρωμένη έκθεση στο τέλος Φεβρουαρίου.

- Ο γ.γ. θα ζητήσει ανασκόπηση της προόδου από τον Αλεξάντερ Ντάουνερ στο τέλος Μαρτίου, και όπως ο ίδιος ανέφερε, αν η έκθεση του ειδικού συμβούλου του είναι θετική, σε συνάρτηση και με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και έπειτα από διαβουλεύσεις με τις δύο πλευρές, προτίθεται να καλέσει πολυμερή διάσκεψη στο τέλος Απριλίου με αρχές Μαΐου.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας χθες στους δημοσιογράφους τόνισε με έμφαση ότι «δεν πρόκειται να πάμε σε διάσκεψη αν δεν υλοποιηθούν οι προϋποθέσεις για τη σύγκλησή της» υπογραμμίζοντας ότι «και εμείς θα κρίνουμε κατά πόσον υπάρχει πρόοδος». Επίσης, τόνισε ότι «ο γ.γ. εκφράζει προθέσεις, αλλά κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις».

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2012, 23:59