Του Κώστα Μπετινάκη
«Πρέπει οι ΗΠΑ να κυριαρχήσουν και στο διάστημα». Με τη φράση αυτή ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τη Δευτέρα τη δημιουργία ειδικής στρατιωτικής Διαστημικής Δύναμης, για να εξασφαλισθεί η αμερικανική κυριαρχία στον εξωγήινο κόσμο. Διέταξε, ακόμη, τη δημιουργία νέου κλάδου στην αμερικανική στρατιωτική δομή με αποστολή να δρα στους «απαγορευμένους ουρανούς», όπως είπε. Για να συμπληρώσει: «Η Αμερική είναι πρώτη στις πτήσεις, πρώτη στο Φεγγάρι και πάντα θα είναι πρώτη στο διάστημα».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα επαναληφθούν οι διαστημικές αποστολές στο Φεγγάρι και στον ΆρηΞεχνώντας όμως πως η αλήστου μνήμης Σοβιετική Ένωση ήταν η πρώτη που είχε εκτοξεύσει τεχνητό δορυφόρο (τον Sputnik), η πρώτη που είχε θέσει σε τροχιά γύρω από τη Γη ζώο (τη Laika), η πρώτη που είχε θέσει άνθρωπο σε τροχιά (τον Γιούρι Γκαγκάριν), η πρώτη που είχε στείλει κοσμοναύτη ο οποίος περπάτησε στο διάστημα (τον Αλεξέι Λεόνοφ) και η πρώτη που είχε στείλει γυναίκα στο διάστημα (τη Βαλεντίνα Τερέσκοβα).

Ταυτόχρονα ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα επαναληφθούν οι διαστημικές αποστολές στο Φεγγάρι και στον Άρη.
«Δεν είναι αρκετό να υπάρχει αμερικανική συμμετοχή στο διάστημα. Πρέπει να έχουμε αμερικανική κυριαρχία του διαστήματος» διακήρυξε ο Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτηρίζοντάς το «ύψιστο ζήτημα εθνικής ασφάλειας».
Για τον λόγο αυτόν, ανέθεσε στον στρατηγό Joseph Dunford, επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου, «να αρχίσει «χωριστές αλλά ισορροπημένες προετοιμασίες με τον συντονισμό του Στρατού, της Αεροπορίας, του Ναυτικού των Πεζοναυτών και της Ακτοφυλακής».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ήδη, δημοσιεύματα υποστηρίζουν πως στα αμερικανικά σχέδια για τη συγκρότηση της Δύναμης του διαστήματος είναι η δημιουργία ενός γιγάντιου τεχνητού Φονικού Αστέρα! Και αμέσως ξέσπασαν διαμαρτυρίες για τη νέα οικονομική επιβάρυνση που θα επωμισθούν οι Αμερικανοί πολίτες για τα «μεγαλόπνοα σχέδια» του προέδρου τους.

Ρωσική αντίδραση
«Μας οδηγεί προς τον όλεθρο» ήταν η απάντηση της Μόσχας. Στη ρωσική ανακοίνωση προειδοποιούνται οι ΗΠΑ να μη διασπείρουν όπλα μαζικής καταστροφής (WMD) στο διάστημα, ειδάλλως θα υπάρξει «σκληρή απάντηση».
«Η στρατιωτικοποίηση του διαστήματος οδηγεί στην καταστροφή» δήλωσε ο Viktor Bondarev, επικεφαλής της Επιτροπής του Αμυντικού Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA, την επομένη της δήλωσης Τραμπ.
Η Ρωσία προειδοποίησε επίσης την Ουάσινγκτον πως με τα νέα σχέδια θα παραβιασθούν οι διεθνείς συμφωνίες που έχουν διαμορφωθεί για την αποστρατιωτικοποίηση του διαστήματος, θέτοντας την παγκόσμια ασφάλεια σε μεγάλο κίνδυνο.

Αλλά, όπως επεσήμανε ο Bondarev, «αυτή δεν θα είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ παραβιάζουν διεθνείς συμφωνίες».

Με δεδομένη την αμερικανική στρατιωτική κυριαρχία στη διαστημική τεχνολογία, οι στρατιωτικοί δορυφόροι των ΗΠΑ παρακολουθούν όλα όσα συμβαίνουν στη Γη και είναι σε θέση να παρέμβουν στις επικοινωνίες σ’ ολόκληρο τον πλανήτη, οποιαδήποτε στιγμή.
Πρωταρχικό στόχο της Ουάσινγκτον αποτελούν η Ρωσία και η Κίνα, οι οποίες αντιλαμβάνονται την προσπάθεια για «πλήρη αμερικανική κυριαρχία σε όλο το φάσμα» προς όφελος των μεγάλων πολεμικών βιομηχανιών.

Η χρήση των νέων τεχνολογιών του διαστήματος για τον συντονισμό και τη διεξαγωγή σύγχρονου πολέμου συμβάλλει στην αύξηση των κερδών του πολεμικού-βιομηχανικού συμπλέγματος με τη σχεδιαζόμενη αεροδιαστημική αρχιτεκτονική, η οποία έχει χαρακτηρισθεί ως το «μεγαλύτερο βιομηχανικό σχέδιο στην ιστορία της Γης».

Η δήλωση Τραμπ για τη δημιουργία Διαστημικής Δύναμης ως έκτου στρατιωτικού κλάδου στο Πεντάγωνο αμέσως σχολιάσθηκε σκωπτικά από αμερικανικά ΜΜΕ, ως απόφαση εμπνευσμένη από ταινίες όπως «Πόλεμος των Άστρων», «Star Trek» και «Starship Troopers».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης