Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σκληραίνει τη στάση του απέναντι στην έρευνα που διεξάγεται για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, σχολιάζει το «Politico».

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την πρόσληψη ενός βετεράνου δικηγόρου που βοήθησε τον πρώην πρόεδρο Μπιλ Κλίντον να διαχειριστεί την κατάσταση αμφισβήτησης της άσκησης των προεδρικών εξουσιών του, ενώ ένας από τους προσωπικούς δικηγόρους του Αμερικανού προέδρου εξέφρασε την περιφρόνησή του στο πρόσωπο του ανεξάρτητου ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μιούλερ, αλλά και στους προϊσταμένους του στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο συνδυασμός των δύο παραπάνω εξελίξεων σηματοδοτεί την εγκατάλειψη του κλίματος συνεργασίας που καταγράφηκε το 2017, όταν ο πρόεδρος Τραμπ δήλωνε δημοσίως την ετοιμότητα και τη θέλησή του να συνεργαστεί με τον Μιούλερ.

Την περίοδο εκείνη, οι δικηγόροι του Λευκού Οίκου ήταν πρόθυμοι για την παράδοση εγγράφων σχετικά με τη διευκόλυνση της έρευνας, αλλά και για την παροχή βοήθειας σχετικά με τις καταθέσεις περισσότερων από 20 πρώην και εν ενεργεία στελεχών του Λευκού Οίκου.

Σήμερα, υπό την προοπτική περαιτέρω διεύρυνσης του πλαισίου διεξαγωγής της έρευνας που περιλαμβάνει υψηλόβαθμους συμβούλους του προέδρου Τραμπ, αλλά και το ενδεχόμενο μιας θετικής πορείας των Δημοκρατικών στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την ενεργοποίηση διαδικασιών αμφισβήτησης της άσκησης της προεδρικής εξουσίας από τον Τραμπ, τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος όσο και οι δικηγόροι του φαίνεται ότι υιοθετούν μια πιο σκληρή στάση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε συνέντευξη που έδωσε χθες το βράδυ στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, ο Ρούντι Τζιουλιάνι, ο οποίος εντάχθηκε πρόσφατα στη νομική ομάδα του προέδρου Τραμπ, επιτέθηκε στην έρευνα που πραγματοποιεί ο Μιούλερ. «Πρόκειται για μία συνολικά αλλοιωμένη έρευνα» δήλωσε ο Τζιουλιάνι στον παρουσιαστή Σον Χάνιτι. Επίσης, υποστήριξε ότι η λίστα των ερωτήσεων που σκοπεύει να υποβάλει ο Μιούλερ στον Τραμπ φαίνεται «προσανατολισμένη στο να τον παγιδεύσει».

Παράλληλα, απέρριψε συνολικά την έρευνα, την οποία χαρακτήρισε ως «μία εξοργιστική δικαστική πλάνη».

Σύμφωνα με τον Τζιουλιάνι, ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς κι ο αρμόδιος υφυπουργός Ροντ Ρόζενσταϊν θα πρέπει να τερματίσουν την έρευνα του Μιούλερ. «Τα εγκλήματα τώρα έχουν διαπραχθεί από την κυβέρνηση και τους πράκτορες της» είπε χαρακτηριστικά, ενώ κατηγόρησε τον Μιούλερ για σύγκρουση συμφερόντων. Όπως δήλωσε ο Τζιουλιάνι, ο πρόεδρος Τραμπ είχε θεωρήσει τον Μιούλερ ως πιθανό αντικαταστάτη του πρώην διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ, τον οποίο και απέλυσε ο ίδιος τον περασμένο Μάιο.

Ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης έδωσε την παραπάνω συνέντευξη, λίγες ώρες μετά την παραίτηση του δικηγόρου του Λευκού Οίκου για την έρευνα της Ρωσίας Τάι Κομπ και την αντικατάστασή του από τον δικηγόρο Έμετ Φλουντ. Ο Κομπ ήταν ιδιαίτερα γνωστός για τις συστάσεις συνεργασίας που έκανε στον πρόεδρο Τραμπ, αναφορικά με τη στάση του στην έρευνα του Μιούλερ.

Ο Τζιουλιάνι δήλωσε ότι θα απαιτήσει σκληρότερους όρους για την πραγματοποίηση ενδεχόμενης κατάθεσης του προέδρου Τραμπ στον Μιούλερ, επαναλαμβάνοντας τα όσα είχε πει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «The Washington Post».

«Μερικοί άνθρωποι μιλούν για το ενδεχόμενο μιας 12ωρης κατάθεσης. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Σας το λέω αυτό. Θα είναι κατά το μέγιστο διάρκειας δύο με τρεις ώρες, γύρω από ένα συγκεκριμένο πλαίσιο ερωτήσεων» είπε ο Τζιουλιάνι. Ο ίδιος υποστήριξε ότι ο πρόεδρος Τραμπ κι ο Λευκός Οίκος είναι αναγκαίο να υιοθετήσουν μια «πιο επιθετική» προσέγγιση στις συνομιλίες με τον Μιούλερ κι αναφορικά με μία κατάθεση του Τραμπ.

Την Τετάρτη ο Αμερικανός πρόεδρος είχε μία πρώτη ενημέρωση σχετικά με τα νομικά επιχειρήματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι δικηγόροι του, προκειμένου ο ίδιος να μην καταθέσει στον ειδικό ανακριτή. Γράφοντας στο Twitter, ο Τραμπ δημοσιοποίησε αρκετές από τις φράσεις του Τζο ντιΤζένοβα, πρώην ομοσπονδιακού εισαγγελέα, που σχεδόν εντάχθηκε στη νομική του ομάδα, στις αρχές της άνοιξης.

Ο δικηγόρος υποστήριξε σε πρόσφατη ραδιοφωνική συνέντευξή του ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει τις «κατάλληλες εξουσίες, προκειμένου να απολύσει οποιονδήποτε». Τα σχόλια του ντιΤζένοβα παρουσιάστηκαν το βράδυ της Τρίτης στην εκπομπή του Χάνιτι στο Fox News, την οποία είναι γνωστό ότι παρακολουθεί συχνά ο Τραμπ. Ο δικηγόρος υποστήριξε, επίσης, ότι μία σειρά ερωτήσεων που φαίνεται να προέρχονται από το γραφείο του Μιούλερ αποτελεί «παραβίαση» του συνταγματικού δικαιώματος του προέδρου σχετικά με την απόλυση «οποιουδήποτε υπαλλήλου της εκτελεστικής εξουσίας».

Από τη μεριά του, το γραφείο του ειδικού ανακριτή έχει αρνηθεί να σχολιάσει οτιδήποτε γύρω από μια ενδεχόμενη κατάθεση του Αμερικανού προέδρου, που διαφαίνεται ότι θα έχει δύο κεντρικά σημεία ενδιαφέροντος: τους λόγους που οδήγησαν τον πρόεδρο Τραμπ να απολύσει τον πρώην διευθυντή του FBI Κόμεϊ, αλλά και τη γνώση που είχε ο ίδιος για τις προσπάθειες της Ρωσίας να τον βοηθήσει να εκλεγεί πρόεδρος το 2016. Οι πληροφορίες αυτές θα είναι καθοριστικές για τις αποφάσεις που θα κληθεί να πάρει ο Μιούλερ αναφορικά με το ενδεχόμενο απαγγελίας κατηγοριών σε βάρος ενός εν ενεργεία προέδρου ή για την έκδοση ενός τελικού πορίσματος της έρευνάς του, που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ενεργοποίηση από το Κογκρέσο των διαδικασιών αμφισβήτησης της άσκησης των προεδρικών εξουσιών από τον Τραμπ.

«Νομίζω ότι θα αξιοποιήσει όλες τις διαθέσιμες νομικές επιλογές του. Για τον λόγο αυτό ενίσχυσε τη νομική του ομάδα. Θέλει να είναι προετοιμασμένος για όλα τα ενδεχόμενα» δήλωσε για τις προθέσεις του προέδρου Τραμπ ο Άλαν Ντέρσοβιτς, συνταξιούχος καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, ο οποίος συναντήθηκε πρόσφατα με τον Αμερικανό πρόεδρο και τους συμβούλους του στον Λευκό Οίκο.

Ο Φλουντ, από τη μεριά του, είναι δικηγόρος εξειδικευμένος σε υποθέσεις υπεράσπισης, που βοήθησε τον πρώην πρόεδρο Κλίντον στην υπερασπιστική του γραμμή, ενώ αργότερα βοήθησε και τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους Τζούνιορ, καθώς βρέθηκε αντιμέτωπος με μία σειρά ερευνών που δρομολόγησαν οι Δημοκρατικοί, αφού ανέλαβαν τον έλεγχο του Κογκρέσου, το 2006.

Η νομική ομάδα του προέδρου Τραμπ στέλνει ενδείξεις προετοιμασίας για μία πραγματική σύγκρουση με τον ειδικό ανακριτή στην περίπτωση που ο Μιούλερ προχωρήσει στην κλήτευση του Τραμπ. Στο ενδεχόμενο αυτό αναφέρθηκε δημοσίευμα της εφημερίδας «The Washington Post» την Τρίτη, ενώ ο Μιούλερ το έχει αφήσει ανοιχτό από τον Μάρτιο. Σταδιακά, οι δικηγόροι του Τραμπ εμφανίζονται διατεθειμένοι να εμπλακούν σε μία νομική μάχη με τον Μιούλερ, παρά το γεγονός ότι θα διαρκέσει μήνες, ενώ η υπόθεση θα προωθείται προς το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Ο Φλουντ φέρνει στον Λευκό Οίκο τη φήμη του, ως ενός δυναμικού δικηγόρου υπεράσπισης που περιστασιακά γίνεται ουσιαστικά μαχητικός. Στη νομική του εμπειρία έχουν συμπεριληφθεί και υποθέσεις που σχετίζονται με την προστασία του απορρήτου κατά την άσκηση κυβερνητικών καθηκόντων (executive privilege). Η υπόθεση Τραμπ αναφορικά με τον Μιούλερ μπορεί να έχει και μία τέτοια τροπή στην περίπτωση που οι Δημοκρατικοί κερδίσουν τον κοινοβουλευτικό έλεγχο στη Βουλή των Αντιπροσώπων ή τη Γερουσία, μετά τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου για το Κογκρέσο.

Ο Μιούλερ ανέλαβε την ευθύνη διεξαγωγής της έρευνας του FBI για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, τον περασμένο Μάιο, αμέσως μετά την απόλυση του Κόμεϊ.

Ο ίδιος έχει ειδικά εισαγγελικά καθήκοντα για την απαγγελία κατηγοριών μέσω της σύμφωνης γνώμης ειδικού σώματος ενόρκων (grand jury).

Ο διορισμός του έγινε από τον υφυπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Ροντ Ρόζενσταϊν που έχει την ευθύνη άσκησης εποπτείας για τη διεξαγωγή της έρευνας, καθώς ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς αυτοεξαιρέθηκε από την έρευνα, μετά τη δημοσιοποίηση πληροφοριών για προεκλογικές συναντήσεις του με τον πρώην πρέσβη της Ρωσίας στις ΗΠΑ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Politico

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης