Ο ΟΑΣΕ χαιρετίζει την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 21 Ιουνίου 2014, 16:06
Ο ΟΑΣΕ χαιρετίζει την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία
Ο πρόεδρος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, ο Ελβετός Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ, εξέφρασε την Παρασκευή την ικανοποίησή του για την κατάπαυση του πυρός που ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.

Η κατάπαυση του πυρός, η οποία θα πρέπει να διαρκέσει μια εβδομάδα, είναι μια «σημαντική ευκαιρία» για να ανοίξει ο δρόμος για τη βιώσιμη αποκλιμάκωση της κρίσης στις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, αναφέρεται σε ανακοίνωση του προέδρου του ΟΑΣΕ. «Αυτό θα δώσει ενδεχομένως μια ευκαιρία για διάλογο και για την εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου του Ποροσένκο» είπε ο Μπουρκχάλτερ.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού για τη Συνεργασία και την Ασφάλεια στην Ευρώπη που είναι και υπουργός Εξωτερικών της Ελβετίας συνεχάρη επίσης τον πρόεδρο της Ουκρανίας για την επιδιωκόμενη προσπάθειά του για ειρηνική επίλυση αυτής της σύγκρουσης, επιμένοντας ότι είναι σημαντικό γεγονός το σχέδιο να υποστηριχθεί από όλες τις πλευρές στην Ουκρανία αλλά και διεθνώς «με πράξεις».

Ο Πέτρο Ποροσένκο κήρυξε την κατάπαυση του πυρός για μία εβδομάδα προκειμένου να επιτρέψει στους ρωσόφωνους αυτονομιστές να καταθέσουν τα όπλα τους και να αρχίσει η εφαρμογή ενός σχεδίου ειρήνης, αλλά η πρωτοβουλία του αυτή επικρίθηκε τόσο από τη Μόσχα όσο και από τους επικεφαλής των αυτονομιστών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 21 Ιουνίου 2014, 16:06