Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ ένωσε σήμερα τη φωνή της με τις εκκλήσεις για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου διεθνούς μηχανισμού που θα ρίξει φως στην τύχη των ανθρώπων που αγνοούνται στη διάρκεια του πολέμου στη Συρία.

Η πρώην πρόεδρος της Χιλής, που έκανε τις δηλώσεις αυτές με την ευκαιρία των δέκα χρόνων από την έναρξη της σύγκρουσης, υπογράμμισε το πιεστικό πρόβλημα των αγνοουμένων που «ήταν ήδη ανησυχητικό πριν από το 2011» και την έναρξη του εμφυλίου πολέμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ανεξάρτητος αυτός μηχανισμός, που θα διαθέτει διεθνή εντολή, θα είχε ως αποστολή να ρίξει φως στην τύχη των αγνοουμένων και στον τόπο όπου βρίσκονται, να ταυτοποιήσει ανθρώπινα λείψανα και να προσφέρει υποστήριξη στις οικογένειές τους.

Η Ύπατη Αρμοστής, που δεν έχει πρόσβαση επί του πεδίου, εκτιμά πως ο αριθμός των αγνοουμένων «μπορεί να φτάνει τις δεκάδες χιλιάδες» είτε αυτοί κρατούνται από τις κυβερνητικές δυνάμεις σε όλη τη Συρία, είτε από ένοπλες μη κρατικές οργανώσεις.

Η Μπατσελέτ σημειώνει πως η μεγάλη πλειονότητα των θυμάτων είναι άνδρες, κάτι που εναποθέτει στις γυναίκες το βάρος της εξασφάλισης της καθημερινής επιβίωσης των οικογενειών τους. Αλλά και οι γυναίκες εκτίθεται σε αντίποινα όταν προσπαθούν να συλλέξουν πληροφορίες για τους αγνοουμένους από τις Αρχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ορισμένα άτομα θέτουν επίσης στο στόχαστρο αυτές τις οικογένειες προτείνοντάς τους να τους δώσουν πληροφορίες για τους συγγενείς τους ή να εξασφαλίσουν την απελευθέρωσή τους έναντι χρημάτων» σημειώνει η Ύπατη Αρμοστής.

«Η βίαιη εξαφάνιση είναι ένα συνεχές έγκλημα που έχει καταστρεπτικές επιπτώσεις στο άτομο του οποίου αγνοείται η τύχη καθώς και στα μέλη της οικογένειάς του, προκαλώντας σε αυτούς έναν μακρύ τραυματισμό και μειώνοντας σημαντικά στην άσκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους» πρόσθεσε.

«Τώρα που διασχίζουμε αυτό το τραγικό στάδιο, καλώ επίσης όλα τα μέρη της σύγκρουσης, καθώς και τα κράτη που ασκούν επιρροή σε αυτά, να θέσουν τέρμα στις αυθαίρετες κρατήσεις και στις βίαιες εξαφανίσεις, και να φροντίσουν ώστε τα πρόσωπα που κρατούνται αυθαίρετα να αφεθούν αμέσως ελεύθερα» υπογράμμισε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης