Η Ύπατη Εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ κάλεσε τις αιγυπτιακές αρχές να «αλλάξουν ριζικά» προσέγγιση απέναντι στις διαδηλώσεις, ζητώντας την «άμεση» απελευθέρωση πολιτών που τέθηκαν υπό κράτηση γιατί άσκησαν το δικαίωμά τους της διαμαρτυρίας.

Σε ανακοίνωση, η Μπατσελέτ κάλεσε «τις αρχές να αλλάξουν ριζικά την προσέγγισή τους απέναντι σε κάθε μελλοντική διαμαρτυρία, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν σήμερα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Υπενθυμίζω στην αιγυπτιακή κυβέρνηση ότι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο οι πολίτες έχουν το δικαίωμα της ειρηνικής διαμαρτυρίας», πρόσθεσε.

Οι πρώτες διαδηλώσεις στις 20 Σεπτεμβρίου προκάλεσαν έκπληξη σε μια χώρα όπου η αντιπολίτευση έχει κατασταλεί σε μεγάλο βαθμό από τότε που τέθηκε στο περιθώριο το 2013 ο ισλαμιστής πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι που ανατράπηκε από τον τότε αρχηγό του στρατού Άμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι.

Αντιδρώντας χωρίς καθυστέρηση, οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη σχεδόν 2.000 πολιτών, ανάμεσά τους δημοσιογράφοι, διανοούμενοι, πολιτικοί ακτιβιστές, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) και τοπικές μη κυβερνητικές οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έκτοτε κάποιοι από αυτούς αφέθηκαν ελεύθεροι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

«Αλλά όλοι οι άνθρωποι που συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση μόνο γιατί άσκησαν τα δικαιώματά τους πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως», ζητεί η Μπατσελέτ. «Οποιαδήποτε απάντηση των δυνάμεων ασφαλείας πρέπει να είναι σύμφωνη με τους διεθνείς κανόνες που αφορούν τα δικαιώματα της ελευθερίας της έκφρασης και της ειρηνικής συγκέντρωσης, καθώς και το δικαίωμα σε μια δίκαιη δίκη», πρόσθεσε η Μπατσελέτ.

Στην ανακοίνωση η ‘Υπατη Εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα εκφράζει «σοβαρές ανησυχίες» μετά τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για κενά κατά τη διάρκεια των δικαστικών διαδικασιών που ακολούθησαν τις προφυλακίσεις την περασμένη εβδομάδα.

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ κάλεσαν την Αίγυπτο να επιτρέψει τη διεξαγωγή «ειρηνικών πολιτικών διαδηλώσεων» υποστηρίζοντας «το δικαίωμα των Αιγυπτίων να εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους».

Υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε από τη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ότι η Ουάσινγκτον υποστηρίζει «το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και το δικαίωμα της ειρηνικής διαμαρτυρίας». «Παρακολουθούμε την κατάσταση επί του πεδίου», πρόσθεσε ο αξιωματούχος, καθώς πρωτοφανείς διαδηλώσεις κατά του προέδρου Άμπντελ Φάταλ αλ-Σίσι αρχίζουν να πραγματοποιούνται στην Αίγυπτο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης