Ο ΟΗΕ καταδικάζει τη δολοφονία ομοφυλόφιλου στη Χιλή

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2012, 17:14
Ο ΟΗΕ καταδικάζει τη δολοφονία ομοφυλόφιλου στη Χιλή
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζήτησε την Παρασκευή από τη Χιλή να θεσπίσει νόμο που θα επιτρέπει την επιβολή βαρύτερων ποινών για τα εγκλήματα που έχουν ως κίνητρο τις σεξουαλικές προτιμήσεις, μετά το θάνατο ενός 24χρονου ομοφυλόφιλου, ο οποίος ξυλοκοπήθηκε και βασανίστηκε από τέσσερις άλλους νέους στο Σαντιάγο.

Ο Ντανιέλ Σαμούντιο δέχθηκε άγρια επίθεση στις 3 Μαρτίου από τέσσερις νεοναζί , πέφτοντας σε κώμα. Είκοσι πέντε ημέρες μετά την επίθεση υπέκυψε στα τραύματά του. Η κηδεία του πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή.

«Εκφράζουμε τη λύπη μας γι’ αυτήν την εγκληματική πράξη βίας, η οποία στέρησε τη ζωή από αυτόν τον νεαρό άνδρα και καλούμε το χιλιανό Κογκρέσο να ψηφίσει νόμο κατά των διακρίσεων, κυρίως όταν αυτές στηρίζονται στις σεξουαλικές προτιμήσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας Ρούπερτ Κόλβιλ.

«Καλούμε επίσης τη Χιλή να προωθήσει νόμο για τα εγκλήματα μίσους που θα προβλέπει ότι το μίσος που έχει πολλά κίνητρα, μεταξύ των οποίων οι σεξουαλικές προτιμήσεις και η σεξουαλική ταυτότητα, θα συνιστά έναν επιβαρυντικό παράγοντα» ενώπιον της δικαιοσύνης, πρόσθεσε.

Φωτογραφίες του Σαμούντιο, οι οποίες δημοσιεύτηκαν από την οικογένειά του, δείχνουν ότι ο νεαρός άνδρας δέχθηκε χτυπήματα στο κεφάλι, ενώ φέρει και σημάδια από εγκαύματα από τσιγάρα. Το σώμα του έφερε επίσης σημάδια από νεοναζιστικά σύμβολα και συνθήματα.

Το έγκλημα αυτό σημειώνεται την ώρα που αρχίζει να προωθείται το θέμα για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων στη χώρα: ο πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα παρουσίασε το 2011 νομοσχέδιο περί οικογένειας, το οποίο καταλήγει με την αναγνώριση των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων ζευγαριών. Όμως το νομοσχέδιο αυτό καθυστερεί να εξεταστεί στο κοινοβούλιο.

Δείτε το σχετικό βίντεο από την κηδεία του Ντανιέλ:


Eπιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2012, 17:34