Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, David Cameron, κάλεσε χθες από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε. στη Νέα Υόρκη να υπάρξει μια «νέα μέθοδος δράσης» από τον Διεθνή Οργανισμό μετά τα «ιστορικά γεγονότα στη Λιβύη και στον Αραβικό Κόσμο».

«Μπορεί να υπογράφεις κάθε διακήρυξη περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υπάρχει στον κόσμο, αλλά εάν κάθεσαι και παρακολουθείς άπραγος ανθρώπους να σφαγιάζονται στην ίδια τους τη χώρα όταν θα μπορούσες να δράσεις, τι αξίζουν στ’ αλήθεια οι υπογραφές αυτές; Ο Ο.Η.Ε. πρέπει να δείξει πως δεν μπορούμε να ενωνόμαστε μόνο για να καταδικάζουμε, αλλά να είμαστε ενωμένοι και στη δράση, με τρόπο όμως που να εκπληρώνει τις ιδρυτικές αρχές του Οργανισμού έτσι ώστε να ικανοποιούνται οι ανάγκες των λαών», τόνισε αρχικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι καιρός το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. να επιβάλει σκληρές κυρώσεις στις κυβερνήσεις της Συρίας καθώς και της Υεμένης», πρόσθεσε.

Υποστήριξε τις απευθείας διαπραγματεύσεις Ισραήλ-Παλαιστίνης

Σχετικά με την πρόθεση της Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ) να καταθέσει σήμερα επίσημο αίτημα για την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους εξήγησε ότι αποτελεί δικαίωμά των Παλαιστινίων να αποκτήσουν ένα «βιώσιμο δικό κράτος», δίπλα όμως από ένα ασφαλές Ισραήλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Καμιά απόφαση του Ο.Η.Ε. δε θα υποκαταστήσει την πολιτική βούληση η οποία απαιτείται για μια διαρκή ειρήνη. Οι δύο πλευρές πρέπει να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε.

Επιτέθηκε στον πρόεδρο του Ιράν

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας δεν παρέλειψε να επιτεθεί στον πρόεδρο του Ιράν, Mahmoud Ahmadinejad, για την πολιτική που ακολουθεί στο εσωτερικό της χώρας του.

«Ο πρόεδρος του Ιράν δεν μας θύμισε πως κυβερνά μια χώρα όπου γίνονται εκλογές ενός είδους αλλά καταπιέζεται η ελευθερία του λόγου και καταστέλλονται τα ελεύθερα μέσα ενημέρωσης. Κυβερνά μια χώρα όπου προλαμβάνονται βίαια οι διαδηλώσεις και βασανίζονται όσοι υποστηρίζουν ένα καλύτερο μέλλον. Δεν θα πρέπει να υποκρινόμαστε ότι το να γίνονται εκλογές αρκεί», σημείωσε.

«Οι εξεγέρσεις στη Λιβύη, την Τυνησία και την Αίγυπτο αποτελούν μια πρόκληση για το Ιράν και τη Συρία ώστε να δώσουν επιτέλους στους λαούς τους τις ελευθερίες που αξίζουν», πρόσθεσε.

Πρόκειται για την πρώτη του ομιλία ενώπιον των μελών της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε. από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Μάιο του 2010.

Δείτε το video…

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης