«Ο ΟΗΕ πρέπει να παρέμβει για τη Συρία»

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 28 Ιουλίου 2012, 19:04
«Ο ΟΗΕ πρέπει να παρέμβει για τη Συρία»
Την ανάγκη άμεσης παρέμβασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα σφαγή στη Συρία, ζήτησε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, την ώρα που ο συριακός στρατός έχει ξεκινήσει μεγάλη επιχείρηση στο Χαλέπι.

«Ο ρόλος των χωρών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι να παρεμβαίνουν το γρηγορότερο δυνατόν» είπε στους δημοσιογράφους ο Ολάντ στο περιθώριο της επίσκεψής του στο Μονλεζίν, στη νοτιοδυτική Γαλλία.

Νωρίτερα όμως, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έβαλε στο στόχαστρό του τις δυτικές χώρες και ορισμένες γειτονικές χώρες της Συρίας. Η διεθνής στήριξη στους Σύρους αντάρτες θα οδηγήσει σε «περισσότερη αιματοχυσία» δήλωσε ο Ρώσος υπουργός, ο οποίος μάλιστα τόνισε πως δεν είναι λογικό να περιμένει κανείς πως η κυβέρνηση του Σύρου προέδρου 'Ασαν θα παραδοθεί στους αντιπάλους της.

Ο Λαβρόφ, η χώρα του οποίου έχει ασκήσει βέτο σε τρία ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προς την κατεύθυνση της άσκησης πίεσης στη συριακή κυβέρνηση να τερματίσει τη βία, ανέφερε ακόμη πως τα δυτικά και τα αραβικά κράτη θα έπρεπε να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στους αντάρτες ώστε να σταματήσουν τις μάχες. Προειδοποίησε μάλιστα για επικείμενη «τραγωδία στο Χαλέπι», επιρρίπτοντας όμως τις ευθύνες στους αντάρτες αλλά και δυτικές και γειτονικές χώρες της Συρίας, που, όπως είπε, τους στηρίζουν. «Δυστυχώς οι δυτικοί μας εταίροι, μαζί με ορισμένες γειτονικές χώρες της Συρίας προτιμούν να στηρίζουν και να ενθαρρύνουν τον ένοπλο αγώνα κατά του συριακού καθεστώτος» δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «το τίμημα για όλο αυτό είναι περισσότερη αιματοχυσία».

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 28 Ιουλίου 2012, 19:07